Wykonanie
Nie dość, że wreszcie się zrobiło lato, to mamy jeszcze sezon ana
truskawki. W tej sytuacji nie mogłam sobie odpuścić i zrobiłam
lody truskawkowe. Po za sezonem robię je z
mrożonych owoców, ale to nie to samo. Ostatnio zauważyłam, że panuje jakaś obsesyjna
moda na
lody naturalne. Nie do końca rozumiem czym są
lody naturalne. Zakładam, że to takie bez wspomagaczy i polepszaczy. Przyznam się, że nie miałam nigdy odwagi stanąć w kilkunastometrowej kolejce. Zamiast marnować czas na stanie w ogonku wolą przygotować
lody sama.Do przygotowania
lodów truskawkowych "naturalnych" potrzeba:4
jajka1 szklankę
cukru pudru300 ml
śmietanki 30%szczypta
solisok z cytrynyszklanka musu z
truskawekŻółtka oddzielam od
białek i ucieram je z
cukrem pudrem na gładką jednolitą masę. Do
białek dodaje szczyptę
soli i ubijam na sztywno.
Śmietanę ubijam z odrobiną
soku z cytryn. Łącze wszystko w dużym płaskim pojemniku z pokrywką.
Żółtka,
bita śmietana i
białka łatwo się mieszają ze sobą. Mus
truskawkowy jest ciężki więc trzeba dokładnie go połączyć z resztą składników, żeby nie opad na dno i nie wyszły nam
lody śmietankowe z musem. Pudełko zamyka i wstawiam na noc do zamrażalnika.Fajną opcją są również
lody na patyku. Zamiast przelewać masę do jednego pudła można przełożyć do kilku małych pojemniczków, zaopatrzonych od razu w "patyczki". Takie foremki do
lodów można znaleźć w sklepie rossi . Oprócz foremek można tam znaleźć inne akcesoria do
lodów, które mogą zainspirować. Jako wielka wielbicielka musu
truskawkowego przygotowuje sobie małe
lodowe figurki używając do tego sylikonowych wytłoczek do kostek
lodu. Zabawne wytłoczki można również znaleźć w sklepie rossi. Wkrótce konkurs z tym związany, a na dole moje roboty z musu na lodach
truskawkowych.