ßßß Cookit - przepis na Najlepsze puszyste domowe lody czekoladowe, bez maszyny i bez mieszania podczas mrożenia

Najlepsze puszyste domowe lody czekoladowe, bez maszyny i bez mieszania podczas mrożenia

nazwa

Wykonanie

Szczerze przyznam, że tak dobrych domowych lodów nie jadłem. Smakują jak drogie lody ze sklepu, nie zawierają jednak żadnej chemii i polepszaczy smaku. Mają idealną konsystencję - nie zamarzają na kość, nie rozpływają się od razu, są puszyste i pyszne. A co najlepsze - bajecznie proste do przygotowania. Aby stworzyć ten przepis ulepszyłem podesłany mi przepis z lat 70-tych.
Do przygotowania dużej ilości lodów (na moje oko dwa pudełka po lodach) potrzebujesz:
- 5 jajek (zawsze przelewam wrzątkiem)
- 600ml śmietanki 30%
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 100g dobrej gorzekiej czekolady
- łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- szczypty soli
Zacznij od zagotowania 100ml śmietany, do niej dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj. Czekolada rozpuści się w śmietanie. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z solą na sztywną pianę, dodaj pół szklanki cukru pudru i dalej ubijaj, aż połączy się z pianą. Żółtka utrzyj z połową szklanki cukru pudru aż powstanie białawy, puszysty i sztywny kogiel-mogiel. Pozostałe 500ml śmietany ubij z połową szklanki cukru pudru na sztywną pianę. Do śmietany dodaj ubite białka. Następnie większość ostudzonej już czekolady (zostaw ze dwie łyżki) wymieszaj z koglem-moglem. Dodaj kogiel-mogiel do śmietany i białek, wymieszaj delikatnie łyżką tak, aby powstała jednolita masa.
Przełóż lody do pojemnika w którym będziesz je mrozić - koniecznie zamykanego (użyłem naczynia żaroodpornego). Na koniec do lodów dodaj resztę czekolady i wsyp kawę rozpuszczalną. Wymieszaj niedokładnie, tak, żeby stworzyć zawijasy. Schowaj do zamrażarki na przynajmniej 6 godzin, zależnie od kształtu naczynia i temperatury w zamrażarce. Im płytsze naczynie, tym szybciej lody będą gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://markowewypieki.blogspot.com/2015/06/najlepsze-puszyste-domowe-lody.html