Wykonanie
Szczerze przyznam, że tak dobrych domowych
lodów nie jadłem. Smakują jak drogie
lody ze sklepu, nie zawierają jednak żadnej chemii i polepszaczy smaku. Mają idealną konsystencję - nie zamarzają na kość, nie rozpływają się od razu, są puszyste i pyszne. A co najlepsze - bajecznie proste do przygotowania. Aby stworzyć ten przepis ulepszyłem podesłany mi przepis z lat 70-tych.Do przygotowania dużej ilości
lodów (na moje oko dwa pudełka po lodach) potrzebujesz:- 5
jajek (zawsze przelewam wrzątkiem)- 600ml
śmietanki 30%- 1,5 szklanki
cukru pudru- 100g dobrej gorzekiej
czekolady- łyżeczki
kawy rozpuszczalnej- szczypty
soliZacznij od zagotowania 100ml
śmietany, do niej dodaj połamaną
czekoladę i wymieszaj.
Czekolada rozpuści się w
śmietanie. Oddziel
białka od
żółtek. Ubij
białka z
solą na sztywną pianę, dodaj pół szklanki
cukru pudru i dalej ubijaj, aż połączy się z pianą.
Żółtka utrzyj z połową szklanki
cukru pudru aż powstanie białawy, puszysty i sztywny kogiel-mogiel. Pozostałe 500ml
śmietany ubij z połową szklanki
cukru pudru na sztywną pianę. Do
śmietany dodaj ubite
białka. Następnie większość ostudzonej już
czekolady (zostaw ze dwie łyżki) wymieszaj z koglem-moglem. Dodaj kogiel-mogiel do
śmietany i
białek, wymieszaj delikatnie łyżką tak, aby powstała jednolita masa.
Przełóż
lody do pojemnika w którym będziesz je mrozić - koniecznie zamykanego (użyłem naczynia żaroodpornego). Na koniec do
lodów dodaj resztę
czekolady i wsyp
kawę rozpuszczalną. Wymieszaj niedokładnie, tak, żeby stworzyć zawijasy. Schowaj do zamrażarki na przynajmniej 6 godzin, zależnie od kształtu naczynia i temperatury w zamrażarce. Im płytsze naczynie, tym szybciej
lody będą gotowe.Smacznego!