Powiem szczerze, że zupa krem na bazie dyni i soczewicy jest syta..bardzo syta. Jeżeli chcemy, żeby rozgrzała zmarzluchów dodajmy do niej odrobinę chilli. Będzie sycie i pikantnie. Soczewica jest bogata w białko, więc dodatek mięsa jest zbędny.No i ten kolor! - od razu się poprawia humor - nawet w najbardziej pochmurny, jesienny dzień..Porcja na 3 głodne osoby:- 60 dag dyni ( obranej i oczyszczonej z pestek )- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy- 2 duże marchewki- 1 duży korzeń pietruszki- kawałek pora ( biała część z odrobina zielonej)- 2 ząbki czosnku- 1 liść laurowy- 1 płaska łyżka soli- 2 łyżki masła / oleju / oliwyDynię pokroić w kawałki. Marchewkę, pietruszkę oraz por obrać i pokroić w podobnej wielkości cząstki.Soczewicę przepłukać. Zalać wodą w garnku ok. 4 cm ponad powierzchnię ziaren. Gotować 20 minut. Dodać jarzyny, liść laurowy i czosnek. Gotować kolejne 20 minut ( marchewka, soczewica mają być miękkie a dynia ma się rozpadać). Doprawić solą. Jeżeli lubimy ostre smaki dodajmy pod koniec gotowania cząstkę ostrej papryczki. Teraz należy dodać tłuszcz, w którym rozpuszczą się witaminy z jarzyn. Zmiksować na gładki krem. Można podawać z grzankami lub posypany pestkami dyni.