Wykonanie
Ciasto jest bardzo proste do zrobienia. Poczynając od
jajek miksuje się wszystko dodając kolejno składniki. Na koniec należy wrzucić dowolne
owoce ( u mnie
gruszki ) i szybkie ciacho do popołudniowej
herbaty gotowe.Reakcja
sody z
miodem nadaje ciastu przyjemy, herbaciany kolor,Na tortownicę 26 cm:- 5
jajek- 0,5 szkl.
cukru- 0,5 szkl.
miodu- 3/4 szkl.
oleju- 2,5 szkl.
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej- 1 łyżeczka
octu- 3 duże
gruszki- 2 łyżki
soku z cytryny- opcjonalnie 3 łyżki
makuW oddzielnej miseczce mieszamy
mąkę z proszkiem i
sodą.
Gruszki należy odpowiednio przygotować - dwie tniemy na cząstki + 1 na plastry do położenia na wierzch.
Owoce skrapiamy
sokiem z cytryny.Do większej miski wbijamy
jaja w całości, Dodajemy
cukier i miksujemy do momentu ubicia
jajek na jasny krem, Następnie wlewamy
miód i
olej. Miksujemy kolejne kilka minut. Jak masa uzyska jednolitą strukturę zmniejszamy obroty miksera i dodajemy
mąkę z proszkiem i
sodą. Na koniec wlewamy
ocet i mieszamy.Do ciasta dodajemy
owoce i
mak. Mieszamy szybo i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ostatnią
gruszkę cięta na plasterki.Cisto należy piec w 180'C prze 45 minut. Przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem.