Wykonanie
Kiedy jest upał mam ochotę na pikantne potrawy, ciężko stać "nad garami" ale chęć na coś dobrego wygrywa! :) W końcu w krajach gdzie temperatury sięgają 40 stopni i powyżej
jada się na ostro więc pewnie ma to jakieś uzasadnienie, może chodzi o termoregulację ciała czy tego typu sprawy.To jedno z najszybszych dań świata, a jednocześnie jedno z naszych ulubionych, choć moje spaghetti raczej nie przypomina klasycznego, to nadaje się też dla bardziej wybrednych smakoszy ;-)Do przepisu!3 porcje
makaron spaghetti ( u mnie bucatini)1 średnia
cukinia ze skórką300 g ugotowanej
cieciorki400 g
przecieru pomidorowego passatapęczek świeżej
bazyliimała
cebuladuży ząbek
czosnkuchili (opcjonalnie)
olej roślinny do smażenia1 łyżeczka
przyprawy arabiata do dań włoskichWstawiamy
wodę na
makaron, solimy.
Cukinię kroimy w kosteczkę i szklimy na 2 łyżkach
oleju, dodajemy
cieciorkę i smażymy razem.Przygotowujemy
sos pomidorowy - na łyżkę
oleju wrzucamy łyżeczkę
przyprawy arrabiata, kiedy zacznie pachnieć dorzucamy
cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, a następnie
czosnek posiekany.Po minucie zalewamy wszystko przecierem, dodajemy pozostałe
przyprawy oraz świeżą
bazylię i dusimy pod przykryciem na malutkim ogniu. Na koniec dodajemy podsmażone warzywa.Kiedy
makaron się ugotuje, zostawiamy odrobinę
wody, podajemy z sosem, u nas bez
sera ale oczywiście można na talerzu posypać wieńcząc całość.