ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z cukinią i cieciorką

Spaghetti z cukinią i cieciorką

nazwa

Wykonanie

Kiedy jest upał mam ochotę na pikantne potrawy, ciężko stać "nad garami" ale chęć na coś dobrego wygrywa! :) W końcu w krajach gdzie temperatury sięgają 40 stopni i powyżej jada się na ostro więc pewnie ma to jakieś uzasadnienie, może chodzi o termoregulację ciała czy tego typu sprawy.
To jedno z najszybszych dań świata, a jednocześnie jedno z naszych ulubionych, choć moje spaghetti raczej nie przypomina klasycznego, to nadaje się też dla bardziej wybrednych smakoszy ;-)
Do przepisu!
3 porcje
makaron spaghetti ( u mnie bucatini)
1 średnia cukinia ze skórką
300 g ugotowanej cieciorki
400 g przecieru pomidorowego passata
pęczek świeżej bazylii
mała cebula
duży ząbek czosnku
chili (opcjonalnie)
olej roślinny do smażenia
1 łyżeczka przyprawy arabiata do dań włoskich
Wstawiamy wodę na makaron, solimy.
Cukinię kroimy w kosteczkę i szklimy na 2 łyżkach oleju, dodajemy cieciorkę i smażymy razem.
Przygotowujemy sos pomidorowy - na łyżkę oleju wrzucamy łyżeczkę przyprawy arrabiata, kiedy zacznie pachnieć dorzucamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, a następnie czosnek posiekany.
Po minucie zalewamy wszystko przecierem, dodajemy pozostałe przyprawy oraz świeżą bazylię i dusimy pod przykryciem na malutkim ogniu. Na koniec dodajemy podsmażone warzywa.
Kiedy makaron się ugotuje, zostawiamy odrobinę wody, podajemy z sosem, u nas bez sera ale oczywiście można na talerzu posypać wieńcząc całość.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/07/spaghetti-z-cukinia-i-cieciorka.html