Nie ma nic lepszego na upalne dni niż taki serniczek, orzeźwiający i chłodzący a przy tym nie wymagający dużo wkładu pracy. Połączenie truskawek i gorzkiej czekolady ostatnio mną owładnęło całkowicie i dlatego bardzo Wam polecam ten serniczek:) Kawałki czekolady urozmaicają dodatkowo strukturę ciasta przyjemnie chrupiąc od czasu do czasu.Polecam orzeźwiający jogurtowo-serowy spód ze skórką cytrynową i kawałkami czekolady oraz wierzch z musu z truskawek. Już naszych polskich, soczystych i aromatycznych!Na forme średnicy 21 cm500 g serka do naleśników o smaku waniliowym (lub serek homogenizowany)200 ml jogurtu greckiego3 łyżki cukru pudru1 łyżeczka pasty waniliowejpół tabliczki gorzkiej czekolady 70% posiekanej na kawałkiskórka otarta z połowy cytryny2 łyżki żelatyny+woda500 g truskawek3 łyżki cukru pudru (lub więcej - do smaku)1 łyżeczka pasty waniliowej2 łyżki żelatyny+wodaspód:biszkopty (ok. 15 sztuk)sok do nasączania (malinowy/truskawkowy lub jabłkowy rozcieńczony z wodą)Formę wykładamy folia spożywczą lub jeśli mamy silikonową lub teflonową, jest to zbędne.Biszkopty leciutko nasączamy sokiem i układamy na dnie formy jeden obok drugiego.Żelatynę zalewamy chłodną wodą do napęcznienia (na 2 łyżki 3 łyżki wody) i odstawiamy na 10 minut.Będziemy potrzebować dwóch porcji żelatyny, lepiej przygotować je oddzielnie aby panować czasowo nad tężeniem mas.W tym czasie miksujemy serową masę : ser z jogurtem, cukrem, wanilią i skórką cytrynową.Żelatynę (pierwszą porcję) zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i podgrzewamy (nie może się zagotować!).Chwilkę studzimy i dolewamy do masy serowej, mieszamy dokładnie i wylewamy masę na warstwę biszkoptów. Schładzamy teraz wszystko w lodówce na czas przygotowania musu truskawkowego.Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i pasta waniliową na gładko.Znów podgrzewamy napęczniałą żelatynę z gorącą wodą i wlewamy ostudzone do truskawek. Kiedy spód serowy już lekko stężeje, wylewamy na niego mus owocowy.Odstawiamy do lodówki aż ciasto stężeje całkowicie (najlepiej na noc).Podajemy z owocami i sosem czekoladowym.