ßßß Cookit - przepis na Serniczek straciatella z musem truskawkowym (bez pieczenia)

Serniczek straciatella z musem truskawkowym (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Nie ma nic lepszego na upalne dni niż taki serniczek, orzeźwiający i chłodzący a przy tym nie wymagający dużo wkładu pracy. Połączenie truskawek i gorzkiej czekolady ostatnio mną owładnęło całkowicie i dlatego bardzo Wam polecam ten serniczek:) Kawałki czekolady urozmaicają dodatkowo strukturę ciasta przyjemnie chrupiąc od czasu do czasu.
Polecam orzeźwiający jogurtowo-serowy spód ze skórką cytrynową i kawałkami czekolady oraz wierzch z musu z truskawek. Już naszych polskich, soczystych i aromatycznych!
Na forme średnicy 21 cm
500 g serka do naleśników o smaku waniliowym (lub serek homogenizowany)
200 ml jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% posiekanej na kawałki
skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżki żelatyny+woda
500 g truskawek
3 łyżki cukru pudru (lub więcej - do smaku)
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżki żelatyny+woda
spód:
biszkopty (ok. 15 sztuk)
sok do nasączania (malinowy/truskawkowy lub jabłkowy rozcieńczony z wodą)
Formę wykładamy folia spożywczą lub jeśli mamy silikonową lub teflonową, jest to zbędne.
Biszkopty leciutko nasączamy sokiem i układamy na dnie formy jeden obok drugiego.
Żelatynę zalewamy chłodną wodą do napęcznienia (na 2 łyżki 3 łyżki wody) i odstawiamy na 10 minut.
Będziemy potrzebować dwóch porcji żelatyny, lepiej przygotować je oddzielnie aby panować czasowo nad tężeniem mas.
W tym czasie miksujemy serową masę : ser z jogurtem, cukrem, wanilią i skórką cytrynową.
Żelatynę (pierwszą porcję) zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i podgrzewamy (nie może się zagotować!).
Chwilkę studzimy i dolewamy do masy serowej, mieszamy dokładnie i wylewamy masę na warstwę biszkoptów. Schładzamy teraz wszystko w lodówce na czas przygotowania musu truskawkowego.
Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i pasta waniliową na gładko.
Znów podgrzewamy napęczniałą żelatynę z gorącą wodą i wlewamy ostudzone do truskawek. Kiedy spód serowy już lekko stężeje, wylewamy na niego mus owocowy.
Odstawiamy do lodówki aż ciasto stężeje całkowicie (najlepiej na noc).
Podajemy z owocami i sosem czekoladowym.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/06/serniczek-straciatella-z-musem.html