Wykonanie
Zdrowe ciasteczko/batoniki o bardzo intensywnym aromacie
kokosowym, dzięki kilku wspaniałym dodatkom. Jeśli jeszcze nie używaliście
mąki kokosowej to musicie spróbować, pachnie obłędnie w trakcie pieczenia!
Ciasteczka są zdrowe, żałuję że jest tu
jajko (byłoby wegańsko), ale bałam się że bez niego się rozpadną, a weganie już tam jakiś zamiennik wymyślą ;-)Nie trzeba też dużo
cukru, bo
banany i
rodzynki też słodkie są.Większość owsianych batoników jakie robiłam nie zachwyciła mnie jak te.To chyba ten zapach i smak
kokosa.Ostrzegam, są niebezpieczne - można jeść i jeść i jeść..
inspiracja1/2 szklanki
mąki pszennej graham lub orkiszowej1/2 szklanki
mąki kokosowej1/2 szklanki
wiórków kokosowych2 szklanki
płatków owsianych (dałam błyskawiczne, bo masa jest dość sucha i górskie mogłyby się kruszyć bo nie zdążą nasiąknąć płynami których jest mało, ale może się
mylę)1/3 szklanki
cukru z kwiatów
kokosowych3 łyżki
masła kokosowego1
jajko1 łyżka
miodu (lub np.
syrop z agawy)szczypta
soli1/3 szklanki
rodzynek (moje były duże i lekko je posiekałam)1/2 startego
jabłka1 mały dojrzały
bananŁączymy sypkie składniki:
mąki,
sól,
płatki,
wiórki kokosowe,
cukier kokosowy,
rodzynki.W drugim naczyniu miksujemy
masło,
jajko, zmiażdżonego
banana, dodajemy
miód i starte
jabłko.Łączymy zawartość obu naczyń, masa będzie lekko lepka.Formę kwadratową lub prostokąrną (moja była 24x28 cm) smarujemy
masłem i wykładamy papierem.Układamy owsianą masę i wyrównujemy lekko dociskając.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut,
brzego mają się lekko zezłocić.Studzimy w formie, kroimy kształt jaki nam odpowiada.