ßßß
Proste i szybkie danie. Dobre na szybki lunch lub obiad.Podane z sałatką będzie bardziej urozmaicone, można użyć jako dodatku do dań mięsnych lub rybnych.Jeden z pierwszych przepisów jaki postawnowiłam wytestować z nowej książki -letniej edycji Kuchni Pięciu Przemian czyli"Lato w Kuchni Pięciu Przemian" Anny Czelej wydawnictwa Illuminatio.Książka niepozorna ( mały format), a zawiera mnóstwo przepisów na dania wegetariańskie, wiele z prostych i dostępnych składników, z bardzo przystępnie opisanym sposobem przygotowania.Obfituje też w przepisy na potrawy bezglutenowe, które łatwo jest odnaleźć ponieważ są specjalnie oznaczone w spisie treści.Mamy dział Zupy na lato, Surówki i sałatki (mnóstwo pysznych), Dania ciepłe, Warzywne, przykład jak ciekawie wykorzystać sezonowe warzywa.Przekąski ( tu spodobały mi się pasty do chleba), Desery ( głównie na bazie owoców sezonowych), a nawet P rzetwory (kiszona papryka lub nalewka z zielonych orzechów).Wszystko klarownie opisane.Dużo zdjęć które inspirują i zachęcają do wypróbowania przepisów.Piszcie jeśli coś Was zainteresuje w książce lub macie jakieś pytania.Można wziąć udział w konkursie i wygrać egzemplarz książki, szczegóły tutaj .A tu moje przepisy na Fb stronie wydawnictwa : klik z edycji WIOSENNEJ :)Czym charakteryzuje się lato w Pięciu Przemianach? (więcej informacji)Poznaliście już kilka potraw z Wiosny ( wiosenna zupa pomimidorowa - tu też więcej o samej filozofii kuchni, kotleciki jaglane z orzechami), tym razem postaram się przedstawić kilka przepisów z nowej książki. Zapraszam. Zaglądajcie.Będzie dość zielono w najbliższym czasie, jako że mamy pełnię lata:)
Przepis z działu Dania ciepłe - Placki z cukinii, nieco zmodyfikowałam(D) 1 średnia cukinia (taka o większej średnicy ale małej ilości pestek)(O) 1/2 łyżeczki świeżego tymianku(Z) 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki (pominęłam)(M) 2 ząbki czosnku, szczypta ostrej sproszkowanej papryki (zastąpiłam czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem)(W) sól do smaku(D) 2-3 łyżki mąki ( zastąpiłam bułką tartą )ode mnie:2 jajka (lub jedno jeśli cukinia jest mała, moja była spora)bułka tarta do obtaczaniapieprz Swieżo mielonysuszony czosnek niedźwiedzi Royal Brand ( ok. 2 łyżeczki)olej do smażeniaCukinię kroimy w krążki grubości 8 mm (jeśli cukinia jest duża i ma pestki to trzeba je wydrążyć), solimy. Posypujemy tymiankiem, pieprzem i dzikim czosnkiem.Odstawiamy na pół godziny.Jajka rozkłócamy widelcem, dodajemy soli i pieprzu oraz jeszcze łyżeczkę czosnku.Rozgrzewamy olej na średnim ogniu.Krążki cukinii zanurzamy w jajku, następnie w bułce (lekko tylko) i smażymy na złoto po obu stronach.