Wykonanie
Proste i szybkie danie. Dobre na szybki lunch lub obiad.Podane z
sałatką będzie bardziej urozmaicone, można użyć jako dodatku do dań
mięsnych lub
rybnych.Jeden z pierwszych przepisów jaki postawnowiłam wytestować z nowej książki -letniej edycji Kuchni Pięciu Przemian czyli"Lato w Kuchni Pięciu Przemian" Anny Czelej wydawnictwa Illuminatio.Książka niepozorna ( mały format), a zawiera mnóstwo przepisów na dania wegetariańskie, wiele z prostych i dostępnych składników, z bardzo przystępnie opisanym sposobem przygotowania.Obfituje też w przepisy na potrawy bezglutenowe, które łatwo jest odnaleźć ponieważ są specjalnie oznaczone w spisie treści.Mamy dział Zupy na lato, Surówki i sałatki (mnóstwo pysznych), Dania ciepłe, Warzywne, przykład jak ciekawie wykorzystać sezonowe warzywa.Przekąski ( tu spodobały mi się pasty do
chleba), Desery ( głównie na bazie
owoców sezonowych), a nawet P
rzetwory (kiszona
papryka lub
nalewka z zielonych
orzechów).Wszystko klarownie opisane.Dużo zdjęć które inspirują i zachęcają do wypróbowania przepisów.Piszcie jeśli coś Was zainteresuje w książce lub macie jakieś pytania.Można wziąć udział w konkursie i wygrać egzemplarz książki, szczegóły tutaj .A tu moje przepisy na Fb stronie wydawnictwa : klik z edycji WIOSENNEJ :)Czym charakteryzuje się lato w Pięciu Przemianach? (więcej informacji)Poznaliście już kilka potraw z Wiosny ( wiosenna zupa pomimidorowa - tu też więcej o samej filozofii kuchni, kotleciki jaglane z
orzechami), tym razem postaram się przedstawić kilka przepisów z nowej książki. Zapraszam. Zaglądajcie.Będzie dość zielono w najbliższym czasie, jako że mamy pełnię lata:)
Przepis z działu Dania ciepłe - Placki z
cukinii, nieco zmodyfikowałam(D) 1 średnia
cukinia (taka o większej średnicy ale małej ilości pestek)(O) 1/2 łyżeczki świeżego
tymianku(Z) 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej
papryki (pominęłam)(M) 2 ząbki
czosnku, szczypta ostrej sproszkowanej
papryki (zastąpiłam
czosnkiem niedźwiedzim i
pieprzem)(W)
sól do smaku(D) 2-3 łyżki
mąki ( zastąpiłam
bułką tartą )ode mnie:2
jajka (lub jedno jeśli
cukinia jest mała, moja była spora)
bułka tarta do obtaczania
pieprz Swieżo mielonysuszony
czosnek niedźwiedzi
Royal Brand ( ok. 2 łyżeczki)
olej do smażenia
Cukinię kroimy w krążki grubości 8 mm (jeśli
cukinia jest duża i ma pestki to trzeba je wydrążyć), solimy. Posypujemy
tymiankiem,
pieprzem i dzikim
czosnkiem.Odstawiamy na pół godziny.
Jajka rozkłócamy widelcem, dodajemy
soli i
pieprzu oraz jeszcze łyżeczkę
czosnku.Rozgrzewamy
olej na średnim ogniu.Krążki
cukinii zanurzamy w
jajku, następnie w
bułce (lekko tylko) i smażymy na złoto po obu stronach.