Wykonanie
Szukałam pomysłu na sernik, lecz nieco inny niż zwykle. Lubię eksperymentować z ciastami. Ostatnio na są serniki. Robiłam już pyszny sernik
jagodowy, teraz czas na sernik z
serków homogenizowanych. Naprawdę pyszny. Smakuje całej mojej rodzince i gościom. Idealne ciasto do
kawy.Inspiracja TU . Taki sam przepis także TU . Proporcje jednak zmodyfikowałam względem siebie.
Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki1 kostka
margaryny - stopić i wystudzić0,5 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
kakao2
żółtkaWszystkie składniki razem wyrobić jak na kruszonkę. Całość podzielić na części: 2/3 i 1/3.Masa z
serków homogenizowanych:3
serki homogenizowane po 175g0,5 szklanki
cukru0,5 kostki
margaryny - stopić i wystudzić1
budyń śmietankowy2
białka ubite na sztywnoBlaszkę 24x28 cm, wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia.
Serki homogenizowane zmiksować z
cukrem,
budyniem, rozpuszczoną
margaryną. Na koniec dodać ubite
białka. 2/3 ciasta wykładamy na tortownice na spód, ciasto wylewamy masę
serową, a następnie przykrywamy to resztą 1/3 ciasta.Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Uchylić piekarnik i wystudzić ciasto, zanim będziemy kroić.