Wykonanie
Oponki
serowe są pulchniutkie, mięciutkie i bardzo smaczne. Zawsze będą kojarzyć mi się ze
smakami z dzieciństwa, gdy to babcia przygotowywała mi je w hurtowych ilościach, z domowego
twarogu. Miałam do nich słabość... Mogłam je wtedy jeść i jeść i często brakowało mi umiaru.
Składniki:0,5 kg
sera miękkiego (
twarogu)ok. 4 szklanek
mąki0,5 szklanki
cukru1
jajko1 łyżeczka
sodyWszystkie składniki wyrobić razem na gładkie ciasto, tak aby samo odchodziło od ręki. Można dosypać
mąki, gdy jest potrzeba. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na plackio grubości ok. 0, 7 cm. Wykrawać kółka: większe - szklanką, mniejsze - kieliszkiem. Smażyć na gorącym
oleju na rumiano. Oponki można posypać
cukrem pudrem.Ja dodatkowo smażę kółeczka:)