Wykonanie
To są
słodycze mojego dzieciństwa. Smażyła je moja babcia i wszystkim smakowały. Babcia nazywała je oponkami, a dziadek wymyślił nazwę dla małych pączków i ochrzcił "kulfonkami". Taka nazwa zachęci każde dziecko do konsumpcji. Po skosztowaniu jednej sztuki reszta pójdzie już gładko, bo nie sposób się od nich oderwać. Są fantastyczne!
Składniki:0,5 kg
sera miękkiego (
twarogu)ok. 4 szklanek
mąkiopakowanie
cukru waniliowego3 łyżki
cukru1
jajko1,5 łyżeczki
sodyolej do smażenia (około 0,5 l)
cukier-puder do posypaniaPrzygotowanie:
Ser, 3 i pół szklanki
mąki,
cukier,
sodę i
jajo zagnieść razem. Podsypywać w trakcie zagniatania pozostałą
mąką, bo ciasto jest dość kleiste. Podzielić na 2 części i każdy placek rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wycinać szklanką krążki, a ich wnętrze wykrawać kieliszkiem. Smażyć na głębokim tłuszczu. Po ostudzeniu oprószyć
cukrem pudrem.
PYSZNEGO!