ßßß Cookit - przepis na Wino z Gazem i Truskawki

Wino z Gazem i Truskawki

nazwa

Wykonanie

Można w tym przypadku zastosować wino gazowane wyprodukowane w Szampanii. Nie ma to jednak sensu. Walorów smakowych tortowi od tego nie przybędzie. Wystarczy jakiekolwiek białe wino musujące, byle było wytrawne. Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze lepiej przeznaczyć na inny cel.
Biszkopt.
Tort składa się z czterech biszkoptowych placków. Wszelkie poniżej podane ilości składników, dotyczące wykonania mas do przełożenia tortu policzone zostały na placki cztery. Liczbę tę uzyskuje się poprzez upieczenie dwóch "biszkoptów z czterech jajek", jednego po drugim i przekrojenie każdego z nich na połowę.
Składniki biszkoptu z 4 jajek:
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jajka ubijać z cukrem przez 10 minut, dodać partiami obydwa rodzaje mąki wymieszane ze sobą i proszkiem do pieczenia. Przełożyć do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec w temp. 170 stopni przez 30 - 40 minut.
Można także upiec biszkopt z jajek sześciu ( zwiększając stosownie proporcje składników, za punkt wyjścia biorąc biszkopt z czterech jaj) i przekroić go na trzy.
Wtedy jednak upiec należy dodatkowo kruchy placek o wielkości dna tortownicy i zastąpić nim brakujący kawałek biszkoptu.
Racjonalnie postąpi również ten, kto zakupi dostępne w handlu gotowe biszkoptowe blaty, dostosowując ich ilość do bieżących potrzeb.
Jeśli wierzch biszkoptu upiecze się trochę nierówno, warto odkroić go z niewielkim zapasem grubości tak, by się nie rozpadł,
zamrozić a następnie zużyć w przyszłości do wykonania innego Tortu z Resztek Tortu, na przykład takiego:
Krem śmietankowy.
Składniki:
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
750 ml mleka
200 g miękkiego masła
4 czubate łyżki cukru pudru
Budyń gotuje się jak zwykle, zgodnie z przepisem na torebce, z tą różnicą, że ilość użytego mleka powinna wynosić 2/3 ilości podanej na opakowaniu. Nie należy też do mleka dodawać cukru. Budyń po ugotowaniu trzeba przykryć szczelnie folią spożywczą, by nie utworzył się na powierzchni kożuch i odstawić do wystudzenia
Po ubiciu miękkiego masła z cukrem pudrem dodać należy do niego budyń (po 1 łyżce), miksując masę przez cały czas. Po dodaniu ostatniej łyżki budyniu masa śmietankowa wygląda tak:
i jest gotowa. Jakość jej zależy od użytego masła a to powinno być w najlepszym gatunku. Rozpoznać to można łatwo, po cenie.
Składniki kremu truskawkowego:
900 g mrożonych truskawek (lub świeżych)
2 łyżki żelatyny bezsmakowej
1/2 szklanki mandarynek z puszki odsączonych z zalewy
duża garść płatków migdałów
50 ml wiśniówki
Truskawki.
Mrożone truskawki nadają się na krem tak samo dobrze dobrze, jak świeże.
Z mrożonymi należy postąpić tak: wyłożyć na sito, wtedy będą się rozmrażać bardziej równomiernie niż umieszczone w misce,
po 10 - 15 minutach od wyjęcia z zamrażalnika pokroić je w plastry
i ponownie umieścić na sicie do całkowitego rozmrożenia, zbierając powstający sok.
Mrożone truskawki należy kroić zanim całkowicie rozmarzną, w przeciwnym razie zamiast plasterków najpewniej otrzymamy czerwoną paciaję.
Jeśli truskawki są świeże należy je umyć, pokroić jak wyżej i wymieszać z połową szklanki cukru a następnie odstawić, by puściły sok. Do mrożonych dodatek cukru jest zbędny.
Żelatyna.
Miesza się ją w rondelku z zimnym sokiem uzyskanym z truskawek, połączonym z wiśniówką.
Gdy żelatyna rozmięknie całość należy podgrzać do otrzymania jednolitej cieczy, nieustannie mieszając.
Nie wolno dopuścić do zagotowania.
Gdy rzecz jest gotowa, wygląda tak:
Dodać do truskawek pozostałe składniki kremu, czyli mandarynki i migdały,
i połączyć to wszystko z roztworem żelatyny.
Masa jest gotowa i należy ją zużyć bezzwłocznie.
Kolejność.
1. Pierwszy blat ciasta biszkoptowego nasączyć winem i ułożyć na nim połowę kremu truskawkowego,
2. na kremie ułożyć blat kolejny blat ciasta, lekko docisnąć i nasączyć winem,
3. na biszkopcie rozprowadzić 1/3 ilości kremu śmietankowego,
4. przykryć biszkoptem, docisnąć i nasączyć winem,
5. rozsmarować drugą część kremu truskawkowego,
6. ułożyć na nim ostatni biszkopt, docisnąć, nasączyć,
Wierzch tortu i boki pokryć resztą kremu śmietankowego.
Udekorować tort świeżymi owocami, po uprzednim zanurzeniu ich w tężejącej galaretce, przygotowanej z użyciem połowy ilości wody, wymienionej w przepisie na opakowaniu.
Jedyny kłopot, jakiego Złej Królowej przysporzył ten tort jest taki, że znacznie dłużej trwa opisywanie rzeczy, niż wprowadzenie jej w czyn.
Nie oznacza to wcale, że następnym razem Srebrna Patelnia w kilku zwięzłych zdaniach złośliwie zaprezentuje danie niezwykle pracochłonne. Co to, to nie.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2015/05/wino-z-gazem-i-truskawki.html