Wykonanie
Najłatwiejszy makowiec, czyli prezentowane już wcześniej "ciasto na łyżki", tyle, że na wierzchu zamiast
owoców masa makowa. Do tego słodziutka kruszonka. Pycha.
Ciasto:20 łyżek
mąki pszennej12 łyżek
cukru20 łyżek
oleju3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
mleka1 opakowanie
cukru wanilinowegoKruszonka:1/4 kostki
margaryny (roztopić)4 łyżki
mąki4 łyżki
cukru1łyżeczka
cukru wanilinowego1żółtkoDodatkowo:1 puszka masy makowej1 łyżka
miodu1 łyżka budyniu
waniliowego lub
śmietankowego1
białkokilka kropel
aromatu migdałowegoWszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać łyżką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na blaszkę (24x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć łyżeczką nieregularnie małe porcje masy makowej (wymieszanej z pozostałymi składnikami). Można oczywiście użyć gotowej masy makowej bez proponowanej "poprawki". Wymieszać sypkie składniki kruszonki, dodać
żółtko oraz roztopioną i ostudzoną
margarynę. Zagnieść palcami. W razie potrzeby dodać trochę
mąki. Ciasto posypać gotową kruszonką, Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni.