Wykonanie
Właściwie nic nowego. Jeszcze jedna odsłona strzępca. Tym razem z
serem,
budyniem czekoladowym i
chałwą. Kilka "podmienionych" składników i całkiem nowy smak.
Składniki ciasta:6żółtek3 czubate szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru pudru1
margarynacukier waniliowy3 łyżeczki proszku4 łyżki
śmietany kwaśnej na czubek łyżeczki
amoniaku2 łyżki
kakaoMasa serowa:1/2 kg
sera12,5 dag
margaryny4
żółtka1 szklanka
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanejPianka czekoladowa:6
białek1 szklanka
cukru1 duży
budyń czekoladowy (na 3/4 l
mleka)Polewa:10 dag
masła1/3 szklanka
cukru4 łyżki
mleka15 dag
chałwyMargarynę z
mąką,proszkiem i
cukrem posiekać.Dodać
żółtka rozmieszane ze
śmietaną i
amoniakiem. Zagnieść ciasto, następnie podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Jedną z mniejszych części wyrobić z
kakao. Ciasto mocno schłodzić. Przygotować masę
serową. Utrzeć
margarynę z
cukrem i
żółtkami. Dodać
ser i
mąkę ziemniaczaną.Wymieszać do połączenia składników. Większą cześć jasnego ciasta zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę
serową, zetrzeć ciemne ciasto. Ubić pianę z
białek na sztywno ,dodać 1 szkl
cukru i jeszcze ubić, pod koniec ubijania dodać proszek budyniowy. Pianę wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.Zagotować
margarynę,
cukier i
mleko. Zdjąć z ognia i dodać pokruszoną
chałwę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia
chałwy. Lekko ostudzić, oblać ostudzone ciasto.