ßßß Cookit - przepis na Strzępiec ze śliwkami i budyniem czekoladowym

Strzępiec ze śliwkami i budyniem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

6żółtek
3 czubate szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 margaryna
cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku
4 łyżki śmietany kwaśnej na czubek łyżeczki amoniaku
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
powidła (użyłam czekopowidła własnej roboty)
kilkanaście śliwek lub innych owoców
1 szklanka cukru
6 białek
1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l mleka)
cukier puder do posypania
Margarynę z mąką, proszkiem i cukrem posiekać. Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Jedną część wyrobić z kakao. Ciasto mocno schłodzić. Jasną cześć ciasta rozwałkować i dać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. posmarować powidłem i poukładać owoce. Następnie zetrzeć ciasto kakaowe.Ubić pianę z białek na sztywno ,dodać 1 szklankę cukru i jeszcze ubić, pod koniec dodać budyń (proszek). Pianę wyłożyć na ciasto i na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://kuradomowaa.blogspot.com/2014/08/strzepiec-ze-sliwkami-i-budyniem.html