Wykonanie
Jeszcze raz skubaniec wg. przepisu Apsik ze Smacznego, tym razem prawie bez modyfikacji. Super ciacho. Polecam.
Składniki ciasta:6żółtek3 czubate szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru pudru1
margarynacukier waniliowy3 łyżeczki proszku4 łyżki
śmietany kwaśnej na czubek łyżeczki
amoniaku2 łyżki
kakaoDodatkowo:powidła węgierkowe1 szklanka
cukru6
białek1 duży
budyń śmietankowy (na 3/4 l
mleka)
cukier puder do posypania
Margarynę z
mąką,proszkiem i
cukrem posiekać.Dodać
żółtka rozmieszane ze
śmietaną i
amoniakiem,wszystko zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Jedną z mniejszych części wyrobić z
kakao. Ciasto mocno schłodzić. Większą cześć zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,na to wyłożyć powidło, następnie zetrzeć ciasto
kakaowe.Ubić pianę z
białek na sztywno ,dodać 1 szkl
cukru i jeszcze ubić, pod koniec ubijania dodać
budyń (proszek).. Pianę wyłożyć na ciasto i na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta.Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać
cukrem pudrem. Smacznego.