Wykonanie
Przepyszne i bardzo efektowne ciasto. Przepis dostałam od znajomej. Nazwałam je Beatką II, gdyż jest bardzo podobne do Beatki Siostry Anastazji, z tą różnicą, że zamiast ciemnego ciasta
biszkoptowego piecze się ciasto piernikowe.
Ciasto piernikowe:5
jajek1 szklanka
cukru1/2 szklanki płynnego
miodu1 i 1/2 szklanki
oleju2 łyżeczki
sody2 szklanki
mąki1 op.
przyprawy do piernika Dr. Oetkera
Żółtka utrzeć z
cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki. Na końcu pianę z
białek.Upiec.Ciasto
biszkoptowe:Upiec w/g własnego przepisu
biszkopt z 5
jajek. Po wystudzeniu wyciąć otwory szklanką.Do przełożenia ciasta: 2 słoiki
dżemu (używam
brzoskwiniowy, lub
wiśniowy), 1 puszka
brzoskwiń, 2 opakowania
galaretki (przygotować wg. przepisu na opakowaniu), dowolny krem budyniowy.Przełożenie ciasta:Upieczony piernik podzielić na dwie części. Na jednej rozsmarować
dżem, wyłożyć trochę mniej niż połowę kremu, na to
biszkopt z wyciętymi otworami. Trzeba to robić bardzo ostrożnie aby nie połamać ciasta.W otworach ułożyć pokrojone
brzoskwinie i zalać tężejącą
galaretką, zakryć wyciętymi kółeczkami, zalać pozostałą
galaretką. Na to położyć krem, na kremie rozprowadzić
dżem, przykryć drugą warstwą ciasta piernikowego. Posmarować cienko kremem, oblać
polewą czekoladową.