Wykonanie
Piernik kanadyjski to mój ulubiony piernik, który robi moja babcia. Na dowód zamieszczam zdjęcie jej przepisu, robi go dosyć często, więc i kartka się "zużyła" :)Piernik kanadyjski jest sprężysty, pięknie wyrasta i jest taaaki mięciutki. Naprawdę pyszny. Właśnie w takich piernikach gustuję, nie przepadam natomiast za piernikami twardymi i przesłodzonymi.
Składniki:4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
miodu1 szklanka
oleju1 szklanka mocnej
herbaty2 łyżeczki
sodyprzyprawa do piernika3 szklanki
mąkiJajka ubić z
cukrem, dodawać po kolei resztę składników. Na sam koniec dodawać
mąkę. Wylać w przygotowaną wcześniej formę. Piec około 50 minut w 180 st. C. do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Przełożyć
dżemem lub masą
śmietanową. Można też nie przekładać niczym.