Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mak 150 gramówpszenica 100 gramów
miód 150 gramów
rodzynki 50 gramów
migdały 50 gramów
orzechy 50 gramów
wiśnie kandyzowane 50 gramów
figi suszone 50 gramów
śliwki suszone 50 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 50 gramów
skórka cytrynowa kandyzowana 50 gramów
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
rum 40 mililitrów
sok z cytryny według uznaniaWykonanie:Opłukaną pszenicę zalać zimną, przegotowaną
wodą, przykryć i odstawić na noc do namoczenia.Gotować ok. 60 minut na wolnym ogniu, do miękkości. Osączona ostudzić.Opłukany, osączony
mak zalać wrzątkiem i gotować 15 minut na małym ogniu. Dobrze osączony dwukrotnie zmielić w maszynce do
mięsa.Umyte, osączone
bakalie posiekać, skropić
rumem i odstawić na 30 minut.Wymieszać pszenicę z
makiem,
miodem oraz
bakaliami. Doprawić do smaku
sokiem cytrynowym oraz
cukrem waniliowym, przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki. Po przełożeniu do salaterki ozdobić kutię
bakaliami oraz
owocami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
Kasze weg.Kuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: