ßßß Cookit - przepis na Kutia z pszenicy i maku

Kutia z pszenicy i maku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mak 150 gramów
pszenica 100 gramów
miód 150 gramów
rodzynki 50 gramów
migdały 50 gramów
orzechy 50 gramów
wiśnie kandyzowane 50 gramów
figi suszone 50 gramów
śliwki suszone 50 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 50 gramów
skórka cytrynowa kandyzowana 50 gramów
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
rum 40 mililitrów
sok z cytryny według uznania
Wykonanie:
Opłukaną pszenicę zalać zimną, przegotowaną wodą, przykryć i odstawić na noc do namoczenia.
Gotować ok. 60 minut na wolnym ogniu, do miękkości. Osączona ostudzić.
Opłukany, osączony mak zalać wrzątkiem i gotować 15 minut na małym ogniu. Dobrze osączony dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa.
Umyte, osączone bakalie posiekać, skropić rumem i odstawić na 30 minut.
Wymieszać pszenicę z makiem, miodem oraz bakaliami. Doprawić do smaku sokiem cytrynowym oraz cukrem waniliowym, przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki. Po przełożeniu do salaterki ozdobić kutię bakaliami oraz owocami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kasze weg.
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11263/Kutia-z-pszenicy-i-maku