Wykonanie
Składniki:500 gr
mąki orkiszowej jasnej typ 630łyżeczka
sody oczyszczonej4
jajka200 gr
cukr u trzcinowego500 ml
maślanki naturalnejokoło 150 ml
oleju rzepakowego1 opakowanie mrożonych
wiśniciemne,gorzkie
kakao - ok . 4 dużych, kopiastych łyżektabliczka
czekoladySposób przygotowania :Piekarnik nagrzewamy do temp.180 stopni.
Mąkę,
sodę,
maślankę,
jajka,
olej i
cukier miksujemy na gładką masę.Następnie dodajemy ciemne
kakao, dokładnie mieszamy. Wrzucamy mrożone
wiśnie i pokruszoną
czekoladę. W zależności od naszych upodobań może być to czarna
czekolada,
mleczna czy też biała.Ciasto wlewamy do silikonowych bądź papierowych foremek nababeczki.Pieczemy około 20 minut.
Muffinkiidealnie nadają się jako słodka przekąska i osobiście
daję je dziecku do szkoły zamiast kupnej drożdżówki :)