ßßß Cookit - przepis na Babka kokosowa na maślance

Babka kokosowa na maślance

nazwa

Wykonanie

Plan był prosty – wstaję rano i piekę muffiny truskawkowe. Jednak okazało się, że w szafce zamiast papilotek jest papier do pieczenia, w lodówce nadmiar maślanki, a w kredensie uchowały się wiórki kokosowe, które należało niezwłocznie użyć. Dlatego też odstawiłam swoje plany na bok i upiekłam babkę maślankowo-kokosową. Brzmi dość niepozornie, ale ciasto zawładnęło kilka podniebień. Jak na ciasto z taką ilością tłuszczu jest naprawdę delikatne, a przy tym wilgotne z chrupiącą skórką. Moja babka nie ma lukru ani cukru pudru, ponieważ samo w sobie jest przepyszne i nie potrzebuje udziwnień.
P.S. Jakby tego było mało - karta, na której były najlepsze zdjęcia, uległa zniszczeniu. Dlatego przepraszam za jedno „surowe” zdjęcie babki, jednak złośliwość rzeczy martwych dopadła także i mnie.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka maślanki
120ml oleju rzepakowego
4 jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Cukier i jajka zmiksuj na gładką masę.
Dodaj pozostałe mokre składniki (maślanka oraz olej).
Do ciasta dodaj mąkę oraz łyżeczkę sody i połącz mikserem.
Wiórki kokosowe wmieszaj w ciasto łyżką, aby pozostawić ich fakturę.
Masę wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 50 minut – co ważne, DO SUCHEGO PATYCZKA.
Smacznego! :))
Źródło:http://piekarniklaury.blogspot.com/2014/06/babka-kokosowa-na-maslance.html