Wykonanie
Przepis na tę
sałatkę przyniosła kiedyś moja koleżanka z pracy. Właściwie to na trochę inną, bo ja zmniejszyłam o połowę ilość
marchewki i dodałam
selera. Niemniej
sałatka jest fantastyczna! Przede wszystkim dlatego, że smak
cebuli jest zupełnie inny niż surowej i nie powoduje przykrych dolegliwości - zwłaszcza w przypadku osób, które ze względów zdrowotnych unikają
cebuli. W smaku delikatnie przypomina
sałatkę śledziową - to zasługa marynaty :-) i choć sam proces marynowania trwa zaledwie kilka minut, to efekt jest jedyny w swoim rodzaju :-) Trochę schodzi z tym studzeniem wszystkiego, ale warto poczekać :-) A
potem sałatkę się je... i je... i nie sposób se od niej oderwać :-)SKŁADNIKI1/2 kg
cebuli2
marchewki1/2
selera4
jajka2 - 3 łyżki
majonezusól,
pieprzNa marynatę:1 szklanka
wody1/3 szklanki
octu (10%)2 łyżki
cukru1 łyżka
soliMarchewkę i
selera myjemy, obieramy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą, lekko posoloną
wodą (musi przykryć warzywa); gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i kroimy w kostkę lub cienkie paski (ja starłam na tarce jarzynowej).
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w półplasterki. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy.
Cebulę kroimy w ćwierćplasterki i wrzucamy do wrzącej zalewy, ponownie doprowadzamy do zagotowania i od tego momentu gotujemy dwie minuty. Odsączamy z zalewy i studzimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy
solą,
pieprzem i
majonezem.
Sałatkę podajemy schłodzoną.Rewelacja!