Wykonanie
Dziś podwójna propozycja pizzy - w formie tradycyjnej albo pieroga czyli calzone :-) W jednym i drugim wariancie smakuje przepysznie i jest wyjątkowa w swej prostocie. Z resztą większość wielkich dań np. kuchni włoskiej czy francuskiej wywodzi się z prostoty i tego co było najbardziej dostępne. Idąc więc tym przykładem poczujcie się jak szefowie kuchni popularnych restauracji i przygotujcie dla swoich gości, domowników czy kogo tylko chcecie pizzę w tej właśnie wersji smakowej. Efekt murowany!SKŁADNIKINa ciasto:Przepis na ciasto znajdziecie tutaj (KLIK) , tylko że
zioła prowansalskie zastąpcie
czosnkiem granulowanym, 1 lub dwoma łyżeczkami w zależności od waszych upodobań co do
czosnkowego aromatu; ja
daję 1 łyżeczkę.Na farsz:300 g
kiełbasy wiejskiej, swojskiej czy innej tego typu ;-)3 - 4
ogórki konserwowe1 duża
cebula200 g
sera żółtego (proponuję gołdę)3 - 4 łyżki
ketchupususzony
majeranekCiasto przygotowujemy według tych wskazówek (KLIK) .
Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki grubości ok. pół centymetra.
Cebulę kroimy w piórka lub półplasterki,
ogórka w cienkie plasterki.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.Blachę do pizzy wykładamy papierem do pieczenia lub - jeśli rezygnujecie z papieru - obficie obsypujemy
mąką. Wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na całej blasze, a następnie smarujemy je
ketchupem. Teraz układamy plasterki
kiełbasy i
ogórków, posypujemy je
cebulą i
majerankiem, na wierzchu posypujemy
ser.
Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Z takich samych składników możecie też przygotować fantastyczne calzone. Wystarczy, że
kiełbasę i
ogórki pokroicie w kostkę;
cebula i
ser pozostają tak jak do pizzy. Teraz wszystko wymieszajcie doprawiając
ketchupem i
majerankiem, a przepis na ciasto znajdziecie tutaj (KLIK) - wzbogaćcie je
czosnkiem.P.S.Jeśli wolicie, zamiast
kiełbasy możecie użyć
boczku - pizza będzie trochę tłuściejsza, ale równie pyszna :-) PYCHA!!!