Wykonanie
Nadal czekam... a ponieważ córeczka już śpi, trzeba jakoś zabić bezczynność... Bardziej to pomysł niż przepis, ale za to niezawodny i na pewno docenią go zwolennicy
ciastek fornetti:)SKŁADNIKI1 opakowanie
ciasta francuskiego1
jabłko1
jajko1
cukier waniliowy1 łyżeczka
cynamonuCiasto kroimy na 28 - 32 kwadraciki i na tyle samo części kroimy
jabłko.
Cukier mieszamy z
cynamonem, a
jajko roztrzepujemy widelcem. Na każdym kwadraciku kładziemy
jabłko, składamy na pół, smarujemy
jajkiem i posypujemy przygotowaną posypką.
Pieczemy przez 10 - 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.W innej wersji możemy użyć
dżemu lub nutelli - smarujemy płat ciasta i zwijamy jak roladę, a następnie kroimy na plastry grubości 1-1,5 cm i układamy je na pergaminie. Pieczemy tak jak poprzednie, a po upieczeniu powstają nam ślimaczki (zdjęcie w najbliższej przyszłości ;) )
Ciastka są rewelacyjnym wyjściem awaryjnym gdy pojawiają się niespodziewani goście i smakują zarówno na gorąco jak i na zimno:)