Wykonanie
Jako miłośniczka
makaronów i włoskiej kuchni nie mogłam zapomnieć o pysznej carbonarze. Niestety przepis ten nie dotyczy klasycznej, oryginalnej carbonary, tylko jest zmodyfikowaną przeze mnie potrawą, która powstała na bazie oryginalnego przepisu.W klasycznej carbonarze nie ma
śmietany, a
żółtka są zmieszane jedynie z
pieprzem i
solą. Zatem przedstawiam Wam moje domowe spaghetti à la carbonara ;-)Składniki: (na 2 porcje)
1 mała
cebulkaOk. 150g
boczku100g
śmietanyOk. 100g startego
parmezanu(w swojej ubogiej wersji stosuje Goudę ;)3
jajka2 ząbki
czosnkuPrzyprawy:
sól,
pieprz,
oreganoOdrobina
natki pietruszkiMakaron spaghetti lub tagiatelleWykonanie:Gotujemy w większym garnku
makaron na spaghetti. W międzyczasie podsmażamy na wodzie pokrojoną w kostkę
cebulkę, dodajemy pokrojony w kostkę
boczek, a na sam koniec smażenia wyciskamy dwa ząbki
czosnku. Osobno przygotowujemy sos:
śmietanę mieszamy z
startym serem, 2
żółtkami, 1 całym
jajkiem,
natką pietruszki oraz
przyprawy (nie żałować ich). Gdy
makaron się ugotuje, cedzimy go na sitku, (nie oblewamy
wodą), wkładamy z powrotem do garnka i wrzucamy do niego podsmażony z
cebulą boczek, mieszamy. Kładziemy na małym ogniu garnek i wlewamy przygotowany sos. Mieszamy powoli, aż zgęstnieje. Tak przygotowaną carbonarę można jeszcze zapiec z
serem w naczyniu żaroodpornym, albo podawać od razu.
Smacznego :)