ßßß Cookit - przepis na Carbonara po domowemu

Carbonara po domowemu

nazwa

Wykonanie

Jako miłośniczka makaronów i włoskiej kuchni nie mogłam zapomnieć o pysznej carbonarze. Niestety przepis ten nie dotyczy klasycznej, oryginalnej carbonary, tylko jest zmodyfikowaną przeze mnie potrawą, która powstała na bazie oryginalnego przepisu.
W klasycznej carbonarze nie ma śmietany, a żółtka są zmieszane jedynie z pieprzem i solą. Zatem przedstawiam Wam moje domowe spaghetti à la carbonara ;-)
Składniki: (na 2 porcje)
1 mała cebulka
Ok. 150g boczku
100g śmietany
Ok. 100g startego parmezanu
(w swojej ubogiej wersji stosuje Goudę ;)
3 jajka
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, oregano
Odrobina natki pietruszki
Makaron spaghetti lub tagiatelle
Wykonanie:
Gotujemy w większym garnku makaron na spaghetti. W międzyczasie podsmażamy na wodzie pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy pokrojony w kostkę boczek, a na sam koniec smażenia wyciskamy dwa ząbki czosnku. Osobno przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z startym serem, 2 żółtkami, 1 całym jajkiem, natką pietruszki oraz przyprawy (nie żałować ich). Gdy makaron się ugotuje, cedzimy go na sitku, (nie oblewamy wodą), wkładamy z powrotem do garnka i wrzucamy do niego podsmażony z cebulą boczek, mieszamy. Kładziemy na małym ogniu garnek i wlewamy przygotowany sos. Mieszamy powoli, aż zgęstnieje. Tak przygotowaną carbonarę można jeszcze zapiec z serem w naczyniu żaroodpornym, albo podawać od razu.
Smacznego :)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2012/06/carbonara-po-domowemu.html