ßßß
Składniki (4 porcje)8 - 16 świeżych krewetek,0,5 l bulionu warzywnego,4 średnie pomidory (dobrze sprawdzą się malinowe),8 - 10 połówek suszonych pomidorów w oliwie,ząbek czosnku,1 mała cebula,świeża bazylia i tymianek,sól, pieprz.WykonanieŁyżkę oliwy spod pomidorów wlewamy na patelnie i smażymy na niej drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajmy drobno posiekany czosnek i zioła (ja wzięłam garść bazylii i trzy gałązki tymianku). Po ok. 3 minutach na patelnie dodatkowo dorzucamy pokrojone suszone pomidory i krewetki. Całość dusimy 5-7 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszamy.Kiedy krewetki są już gotowe wyciągamy je z patelni i odkładamy na osobny talerz. Do pozostałych na patelni składników dodajemy świeże pomidory pokrojone w kostkę (uprzednio parzymy je i obieramy ze skórki). Smażymy około 5 minut. W międzyczasie obieramy krewetki ze skorupek i przykrywamy je, żeby utrzymały ciepło.Składniki z patelni przelewamy do kielicha blendera, dodajemy bulion i całość blendujemy. Nasz krem przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdą porcję zupy podajemy z krewetkami, w zależności od upodobań od 2 do 4 krewetek. Ja rysuję jeszcze kleksy naturalnym jogurtem. Zupa jest aromatyczna - cała pachnie ziołami, ale bardzo wyraźnie wyczuwa się smak krewetek. Aż mi ślinka cieknie:)



