ßßß
Składniki (dżem niskosłodzony)1 kg cukinii (u mnie odmiana pomarańczowa)1 galaretka o smaku pomarańczowym1 pomarańcza1 cytryna50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (oczywiście własnej roboty!:))pół buteleczki aromatu pomarańczowego2 łyżki cukru (kto woli więcej, ten nich sobie nie żałuje:))WykonanieCukinie obieramy, oczyszczamy z nasion i ucieramy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości (niecałą godzinę). Pomarańczę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Dodajemy ją do cukinii. Pomarańczę obrać ze skórki, usunąć białą część, pokroić w kostkę i również dodać do cukinii. Z cytryny wycisnąć sok, który także należy dodać do cukinii, podobnie jak skórkę, aromat, cukier i galaretkę (sam proszek, bez rozpuszczania). Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 15 minut. Następnie nakładamy dżem do słoiczków, zakręcamy i stawiamy je na zakrętkach. Po około 5 - 10 minutach odwracamy słoiczki. Dżem bardzo dobrze smakuje także, gdy jest jeszcze ciepły:) Życzę smacznego w zimowe poranki i wieczory!