Wykonanie
Ostatnio sąsiadka przyniosła nam reklamówkę
cukinii pomarańczowych. Początkowo byłam zachwycona, a
potem pojawiła się myśl, co ja z nimi zrobię. Z pomocą przyszła wyszukiwarka google i blog Apetyt na więcej. Bardzo szybko zapadła decyzja -
dżem z
cukinii, na próbę dosłownie kilka słoiczków. Efekt widać poniżej. Co do walorów
smakowych, to w
sumie minimalnie się zawiodłam. Co prawda wiedziałam, że
cukinia w takiej postaci jest prawie bezsmakowa, więc tak naprawdę dodatki nadadzą smak, ale chyba liczyłam na to, że jednak smak
galaretki nie będzie aż tak dominował. Niemniej jednak, nie
mogę powiedzieć, że
dżem mi nie pasuję. Wręcz przeciwnie, ja i reszta domowników zajadała dziś z nim tosty na śniadanie:) Poza tym kolor
dżemu jest cudowny! Koniec końców zamierzam w najbliższym czasie zrobić jeszcze kilka słoiczków na zimę.
Składniki (
dżem niskosłodzony)1 kg
cukinii (u mnie odmiana pomarańczowa)1
galaretka o smaku
pomarańczowym1
pomarańcza1
cytryna50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej (oczywiście własnej roboty!:))pół buteleczki
aromatu pomarańczowego2 łyżki
cukru (kto woli więcej, ten nich sobie nie żałuje:))Wykonanie
Cukinie obieramy, oczyszczamy z nasion i ucieramy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości (niecałą godzinę).
Pomarańczę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Dodajemy ją do
cukinii.
Pomarańczę obrać ze skórki, usunąć białą część, pokroić w kostkę i również dodać do
cukinii. Z
cytryny wycisnąć sok, który także należy dodać do
cukinii, podobnie jak skórkę, aromat,
cukier i
galaretkę (sam proszek, bez rozpuszczania). Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 15 minut. Następnie nakładamy
dżem do słoiczków, zakręcamy i stawiamy je na zakrętkach. Po około 5 - 10 minutach odwracamy słoiczki.
Dżem bardzo dobrze smakuje także, gdy jest jeszcze ciepły:) Życzę smacznego w zimowe poranki i wieczory!