Wykonanie
Cukiniowe szaleństwo trwa!Jeżeli nie próbowaliście jej jeszcze w wersji deserowej, koniecznie musicie przetestować przepis na
dżem z
cukinii z
pomarańczową nutą. Mmmmm........ zaskakująco pyszny!
Dżem z
cukinii z
pomarańcząSkładniki:2 kg
cukinii (startej na tarce o grubych oczkach lub pokrojonej w kostkę - obranej, bez nasion)2
galaretki pomarańczowe1
pomarańcza250 g
cukruzapach pomarańczowysok z 1
cytrynyCukienie obrać, oczyścic z nasion i zetrzec na tarce.Włożyć do garnka i gotować ok godziny, aż zupełnie zmieknie.
Pomarańczę wyparzyć, skórkę zetrzeć na tarce dodając do
cukinii, z reszty usunąć białą część, pestki i również dodać do gotującej się
cukinii, podobnie jak
cukier,
zapach pomarańczowy,
sok z cytryny i
galaretki. Całość wymieszać i gotowac jeszcze ok 30 minut od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć i od razu przekładac do słoików stawiając je do góry dnem. Następnego dnia można przenieść do spiżarni:).