Wykonanie
Sezon
czarnej porzeczki uważam oficjalnie za otwarty. Choć nie przepadam za bardzo za tym
owocem, skusiłam się na ciasto z jego udziałem.
Tarta jest delikatnie kwaskowata co
daje świetny efekt ze słodkim
śmietankowym budyniem. Polecam !Składniki na ciasto :350g
mąki pszennej100 g
margaryny100g
cukru pudru1
jajko2
żółtka2 łyżki
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na nadzienie :2 budynie
śmietankowe lub
wanilioweok. 3 szklanek
mleka6 łyżek
cukru2 szklanki
porzeczki (u mnie czarna)
Beza :3
białka5-6 łyżek
cukru (można dać mniej, bo moje ciasto było jak dla mnie troszeczkę za słodkie)5 łyżek
wiórków kokosowychPrzygotowanie :Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę (
margaryna ma być w temperaturze pokojowej ! ) i zagnieść . Gotowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz lub do zamrażarki na 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować na kształt formy na tartę. Foremkę wysmarować
masłem i przełożyć na nią rozwałkowane ciasto, nakłuć, obciążyć (np.
suchą fasolą ). Zapiekamy wstępnie ok. 10 min.W międzyczasie gotujemy 2 budynie na 3 szkl.
mleka według instrukcji na opakowaniu, dodajemy
cukier. Gdy będzie już gotowy odstawiamy na jakieś 5 min żeby delikatnie przestygł. Wrzucamy do niego
porzeczki i dokładnie mieszamy.Na podpieczone ciasto wykładamy
budyń z
porzeczkami i na to wykładamy ubitą pianę z
białek (ubijamy
białka, gdy będą już sztywne dodajemy
cukier i wiórki. Dokładnie mieszamy).U mnie zostało jeszcze trochę ciasta więc położyłam małe kawałki na pianie z
białek. Piec w 180st. C, 20 -25 min. Wszystko zależy od piekarnika, więc należy sprawdzać co jakiś czas.
Ja je podałam z
lodami jak było jeszcze ciepłe ;)
Smacznego ! ;)