ßßß Cookit - przepis na Tarta z porzeczkami

Tarta z porzeczkami

nazwa

Wykonanie

Sezon czarnej porzeczki uważam oficjalnie za otwarty. Choć nie przepadam za bardzo za tym owocem, skusiłam się na ciasto z jego udziałem.Tarta jest delikatnie kwaskowata co daje świetny efekt ze słodkim śmietankowym budyniem. Polecam !
Składniki na ciasto :
350g mąki pszennej
100 g margaryny
100g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie :
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
ok. 3 szklanek mleka
6 łyżek cukru
2 szklanki porzeczki (u mnie czarna)
Beza :
3 białka
5-6 łyżek cukru (można dać mniej, bo moje ciasto było jak dla mnie troszeczkę za słodkie)
5 łyżek wiórków kokosowych
Przygotowanie :
Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę (margaryna ma być w temperaturze pokojowej ! ) i zagnieść . Gotowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz lub do zamrażarki na 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować na kształt formy na tartę. Foremkę wysmarować masłem i przełożyć na nią rozwałkowane ciasto, nakłuć, obciążyć (np. suchą fasolą ). Zapiekamy wstępnie ok. 10 min.
W międzyczasie gotujemy 2 budynie na 3 szkl. mleka według instrukcji na opakowaniu, dodajemy cukier. Gdy będzie już gotowy odstawiamy na jakieś 5 min żeby delikatnie przestygł. Wrzucamy do niego porzeczki i dokładnie mieszamy.
Na podpieczone ciasto wykładamy budyń z porzeczkami i na to wykładamy ubitą pianę z białek (ubijamy białka, gdy będą już sztywne dodajemy cukier i wiórki. Dokładnie mieszamy).
U mnie zostało jeszcze trochę ciasta więc położyłam małe kawałki na pianie z białek. Piec w 180st. C, 20 -25 min. Wszystko zależy od piekarnika, więc należy sprawdzać co jakiś czas.
Ja je podałam z lodami jak było jeszcze ciepłe ;)
Smacznego ! ;)
Źródło:http://charlottegotuje.blogspot.com/2012/07/tarta-z-porzeczkami.html