ßßß Cookit - przepis na "Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką"

"Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką"

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 30 lipca 2014 r. Domowa drożdżówka z truskawkami, kruszonką i cukrem pudrem. Czegoż można chcieć więcej, kiedy puszyste ciasto, słodkie owoce, góra chrupiącej kruszonki, piękny zapach, smak lata, czasy beztroskiego dzieciństwa, babcine domowe wypieki, koncentrują się w tym jednym wypieku . Połączenie tych wszystkich składników tworzy magię trudną do opisania, która sprawia, że chcemy się nim rozkoszować bez
końca:-)Z przykrością muszę oznajmić, że to ostatnia propozycja z dodatkiem truskawek w tym sezonie, choć bardzo trudno mi się z nimi rozstać. Ciasto zrobiłam dwukrotnie. Przy pierwszym podejściu tak fenomenalnie wyrosło w piekarniku,
że uciekło z tortownicy, a w domu zamiast aromatu pieczonego ciasta drożdżowego, unosił się zapach spalenizny i pojawiły się zdziwione miny domowników. Co gorsza piekarnik cały był w kruszonce, truskawkach i cieście. Trochę było sprzątania, ale przyznaję się, że to moja wina, bo miała być tortownica 26 cm, lub większa, a ja użyłam 24 cm i myślałam, że będzie dobrze. Kiedy się ogarnęłam z tego zamieszania, zabrałam się za to ciasto ponownie, tym razem w większej blaszce. Wyszło bardzo smaczne, właśnie takie jak sobie zamarzyłam. Jest proste w wykonaniu i warto go zrobić, bo nie znam chyba nikogo, kto by nie lubił drożdżowego . Polecam i życzę smacznego :-) Przepis dodałam do akcji "Lato w pełni"
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 29 lipca . Mięciutkie ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką! To ciasto najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika, bez żadnych dodatków - dla mnie bajka :-)
Oceny: 4 , 9
Czas przygotowania: 7 godz. Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 7 godz. i 40 min
Liczba porcji: 15
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Przepis pochodzi stąd :-)
mleko : 1 szklanka
cukier : 1 szklanka
masło : 1 kostka
jajka : 4
świeże drożdże : 50 g
mąka pszenna (najlepiej do wypieków drożdżowych lub tortowa): 4 szklanki
Kruszonka:
mąka : 100 g
masło : 50 g
cukier : 60 g
Owoce:
truskawki : około 1/2 kg
mąka : do posypania
Wierzch:
cukier puder : do przyprószenia
kardamon : do przyprószenia
Przygotowanie:
mleko, cukier i masło podgrzewam, aż cukier i masło się rozpuszczą
do ostudzonej masy wbijam jajka i lekko ubijam
dodaję rozkruszone drożdże i mieszam
przykrywam ściereczką i odstawiam na minimum 6 godzin (odstawiłam na noc)
pokrojone owoce kroję na drobniejsze i obsypuję mąką
po wskazanym dodaję przesianą mąkę i dokładnie wyrabiam mieszadłem miksera, na koniec ręką
ciasto wyrabiam przez około 15 minut, lub do czasu, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki (nie będzie się do niej kleiło - wyrabiałam ok. 1/2 godziny - nie ma potrzeby dosypywania większej ilości mąki
okrągłą formę o średnicy 26 cm smaruję olejem
piekarnik nagrzewam do 180oC i szykuję kruszonkę: na małym ogniu w rondelku z grubym dnem rozpuszczam masło, dodaję cukier, a po chwili mąkę, odstawiam z ognia mieszam drewnianą łyżką, studzę
ciasto wkładam do formy: w tortownicy za pierwszym razem (ciasto zważyłam ,podzieliłam na 5 równych części i ułożyłam jedną obok drugiej - placek przypominał kwiat, na cieście układam owoce
następnie posypuję kruszonką
wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut i piekę przy otwartych drzwiczkach (ciasto wówczas urośnie)
następnie zamykam piekarnik i piekę jeszcze przez około 40 minut na złoty kolor, sprawdzam patyczkiem, czy środek nie jest wilgotny
studzę w formie
posypuję cukrem pudrem, wymieszanym z kardamonem
Smacznego :-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/07/ciasto-drozdzowe-z-truskawkami-i.html