Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 30 lipca 2014 r. Domowa drożdżówka z
truskawkami, kruszonką i
cukrem pudrem. Czegoż można chcieć więcej, kiedy puszyste ciasto, słodkie
owoce, góra chrupiącej kruszonki, piękny zapach, smak lata, czasy beztroskiego dzieciństwa, babcine domowe wypieki, koncentrują się w tym jednym wypieku . Połączenie tych wszystkich składników tworzy
magię trudną do opisania, która sprawia, że chcemy się nim rozkoszować bezkońca:-)Z przykrością muszę oznajmić, że to ostatnia propozycja z dodatkiem
truskawek w tym sezonie, choć bardzo trudno mi się z nimi rozstać. Ciasto zrobiłam dwukrotnie. Przy pierwszym podejściu tak fenomenalnie wyrosło w piekarniku,
że uciekło z tortownicy, a w domu zamiast aromatu pieczonego
ciasta drożdżowego, unosił się zapach spalenizny i pojawiły się zdziwione miny domowników. Co gorsza piekarnik cały był w kruszonce, truskawkach i cieście. Trochę było sprzątania, ale przyznaję się, że to moja
wina, bo miała być tortownica 26 cm, lub większa, a ja użyłam 24 cm i myślałam, że będzie dobrze. Kiedy się ogarnęłam z tego zamieszania, zabrałam się za to ciasto ponownie, tym razem w większej blaszce. Wyszło bardzo smaczne, właśnie takie jak sobie zamarzyłam. Jest proste w wykonaniu i warto go zrobić, bo nie znam chyba nikogo, kto by nie lubił
drożdżowego . Polecam i życzę smacznego :-) Przepis dodałam do akcji "Lato w pełni"
Ciasto drożdżowe z
truskawkami i kruszonką Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 29 lipca . Mięciutkie
ciasto drożdżowe z
truskawkami i kruszonką! To ciasto najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika, bez żadnych dodatków - dla mnie bajka :-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 7 godz. Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 7 godz. i 40 minLiczba porcji: 15Rozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Przepis pochodzi stąd :-)
mleko : 1 szklanka
cukier : 1 szklanka
masło : 1 kostka
jajka : 4świeże
drożdże : 50 g
mąka pszenna (najlepiej do wypieków
drożdżowych lub tortowa): 4 szklankiKruszonka:
mąka : 100 g
masło : 50 g
cukier : 60 g
Owoce:
truskawki : około 1/2 kg
mąka : do posypaniaWierzch:
cukier puder : do przyprószenia
kardamon : do przyprószeniaPrzygotowanie:
mleko,
cukier i
masło podgrzewam, aż
cukier i
masło się rozpuszcządo ostudzonej masy wbijam
jajka i lekko ubijamdodaję rozkruszone
drożdże i mieszamprzykrywam ściereczką i odstawiam na minimum 6 godzin (odstawiłam na noc)pokrojone
owoce kroję na drobniejsze i obsypuję
mąkąpo wskazanym dodaję przesianą
mąkę i dokładnie wyrabiam mieszadłem miksera, na koniec rękąciasto wyrabiam przez około 15 minut, lub do czasu, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki (nie będzie się do niej kleiło - wyrabiałam ok. 1/2 godziny - nie ma potrzeby dosypywania większej ilości
mąkiokrągłą formę o średnicy 26 cm smaruję
olejempiekarnik nagrzewam do 180oC i szykuję kruszonkę: na małym ogniu w rondelku z grubym dnem rozpuszczam
masło, dodaję
cukier, a po chwili
mąkę, odstawiam z ognia mieszam drewnianą łyżką, studzęciasto wkładam do formy: w tortownicy za pierwszym razem (ciasto zważyłam ,podzieliłam na 5 równych części i ułożyłam jedną obok drugiej - placek przypominał kwiat, na cieście układam
owocenastępnie posypuję kruszonką
wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut i piekę przy otwartych drzwiczkach (ciasto wówczas urośnie)
następnie zamykam piekarnik i piekę jeszcze przez około 40 minut na złoty kolor, sprawdzam patyczkiem, czy środek nie jest wilgotnystudzę w formieposypuję
cukrem pudrem, wymieszanym z
kardamonemSmacznego :-)