ßßß Cookit - przepis na Tort Raffaello z truskawkami

Tort Raffaello z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 czerwca 2014 r. To jest niesamowity tort, inspirowany pralinkami Raffaello. Podstawę stanowi delikatny, mięciutki biszkopt, nasączony likierem amaretto, który jest przełożony truskawkami i kokosowym kremem. Całość przyprószona wiórkami kokosowymi, a górę zdobią gotowe kokosowe pralinki. Alkoholowy poncz wzmacnia smak i nadaje egzotycznej wyrazistości. Ukryte w środku białego tortu czerwone owoce, są niespodzianką i po
przekrojeniu sprawiają interesujące wrażenie wizualne. Niestety nie mogłam pokazać kawałka ciasta, ponieważ piekłam go dla mojego taty na urodziny, ale zapewniam, że segmencik wygląda odlotowo. Ponadto truskawki nadają rześkości i równoważą słodycz czekolady. Krem Raffaello jak dla mnie jest bezkonkurencyjny. Przygotowany na bazie mleczka kokosowego, wiórków, likieru, serka mascarpone i białej czekolady, bardzo puszysty, delikatny i doskonale wtapia się w tort. Całość jest przysypana wiórkami kokosowymi, wierzch udekorowany gotowymi pralinkami. Na uwagę zasługuje również feeria kokosowych aromatów, która jest najpiękniejsza na świecie. Idealny na okazje większe i mniejsze, a i bez okazji z pewnością też będzie znakomity. Tort dobrze jest przygotować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce. Tort Raffaello z truskawkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 czerwca . Aksamitny tort Rafaello z truskawkami! Tort jest kwintesencją kokosa, wydobywa z niego wszystkie zalety, czyniąc niebywałą przyjemność dla zmysłów :-)))Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 55 min Czas pieczenia: 30 min Łączny czas: 1 godz. i 25 min
Liczba porcji: 12
Składniki:
Przepis pochodzi stąd :))
Biszkopt:
jajka (w temperaturze pokojowej): 7
cukier : 200 g (1 szklanka)
mąka pszenna : 144 g (1 szklanka)
mąka ziemniaczana : 50 g (1/3 szklanki)
Masa kokosowa Raffaello:
mleko kokosowe : 400 ml
wiórki kokosowe : 75 g
likier kokos owy : 4 łyżki
cukier puder : 10 łyżek
mascarpone (zimne): 750 g
biała czekolada : 200 g
Warstwa owocowa:
truskawki (mogą być świeże lub mrożone): 20
sok z cytryny : 1 łyżka
skórka z cytryny : szczypta
cukier waniliowy : 16 g
konfitura truskawkowa : 4 łyżki
mąka ziemniaczana : 1-2 łyżeczki
Nasączenie i dekoracja:
likier amaretto( lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego wymieszanego z rumem lub wodą): 4-5 łyżek
wiórki kokosowe : 75 g
truskawka z szypułką : 1
pralinki kokosowe : 8-10
Przygotowanie:
Biszkopt:
dno formy o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruję i nie wykładam
piekarnik nagrzewam do 180oC
białka ubijam na sztywno, następnie dodaję po łyżce cukier, cały czas miksując ubijam jeszcze przez około 2 minuty, aż białka będą gęste i błyszczące
wciąż ubijając dodaję stopniowo żółtka w trzech partiach
dodaję przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, za każdym razem miksuję krótko i na małych obrotach miksera, tylko do połączenia składników na jednolitą masę
całą zawartość wykładam do formy i wstawiam do piekarnika
piekę przez 30 minut, do suchego patyczka
od razu wyjmuję z piekarnika i energicznie odstawiam na blat
studzę biszkopt
kroję na 3 krążki
Masa kokosowa Raffaello:
mleko kokosowe gotuję w garnku, dodaję wiórki kokosowe, zmniejszam ogień i gotuję bez przykrycia przez około 1/2 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając na koniec wiórki powinny wchłonąć całe mleko kokosowe - to jest bardzo ważne, podany czas 30 minut może się wydłużyć
dodaję likier kokosowy, mieszam i bardzo dokładnie studzę (można przygotować wieczorem i pozostawić w lodówce do rana)
ubijam mascarpone z cukrem pudrem (około 2 minuty), aż wyraźnie zwiększy objętość i się napuszy
dodaję ostudzoną masę kokosową i mieszam
następnie dodaję roztopioną i przestudzoną białą czekoladę i znów mieszam, wstawiam do lodówki do czasu użycia
Warstwa owocowa:
truskawki dokładnie myję i usuwam szypułki najładniejszą pozostawiam z szypułką
2/3 ilości truskawek wkładam do garnka, dodaję sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem i miksuję blenderem
dodaję mąkę ziemniaczaną uprzednio wymieszaną z 1 łyżką zimnej wody (dajemy 1 łyżeczkę mąki jeśli używaliśmy świeżych truskawek i 2 łyżeczki w przypadku mrożonych), mieszam, doprowadzam do zagotowania, zdejmuję z ognia i dodaję odłożone (1/3) truskawki, pokrojone na kawałeczki dokładnie studzę przed użyciem
Przełożenie:
masę kokosową dzielę na 3 części, dwie wykorzystuję na przełożenie tortu, a jedną na obłożenie go z wierzchu
biszkopty skrapiam likierem, wykładam ostudzone owoce
oraz masę kokosową
po obłożeniu tortu masą kokosową, obkładam go wiórkami kokosowymi
wstawiam na około 1-3 godziny do lodówki i dekoruję
Smacznego !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/06/tort-raffaello-z-truskawkami.html