ßßß Cookit - przepis na Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 16 maja 2014 r. Tort brzoskwiniowy przygotowałam na specjalną okazję. To były osiemnaste urodziny mojego chrześniaka. Tort jest prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy zadziwiający. Ma bardzo wyważony smak, nie jest za słodki, a nuta brzoskwiniowa nadaje owocowego charakteru. Przełożony jest masą serowo-śmietanową, której smak mam jeszcze dziś w ustach. Krem jest przepyszny. Wierzch jest przyprószony białą tartą czekoladą,
a boki otulone okruchami biszkoptowymi. Tort wszystkim smakował i nie mogło być inaczej, wychłodzony z lodówki po wymieszaniu wszystkich smaków był znakomity. Wiem, bo obserwowałam, a goście nie wiedzieli, kto go przygotował. Z drugiej strony upieczenie jakiegokolwiek wypieku na uroczystość jest wyzwaniem. Zawsze zadaję sobie pytanie, czy będzie smakował, czy wszystko dobrze się uda. Ja tak mam, że im bardziej się staram, tym gorzej wychodzi. Najlepiej robić nieświadomie i nie myśleć. Trzymając się tej zasady serdecznie zapraszam na niebiański wypiek :)))
Tort brzoskwiniowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 14 maja .
Aksamitny tort brzoskwiniowy! Smakuje tak wspaniale, że rozpływa się w ustach i unosi z rozkoszy w siódme niebo:)))
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 1 godz. i 20 min Czas pieczenia: 60 min Łączny czas: 2 godz. i 20 min
Liczba porcji: 15
Składniki:
Przepis zaadaptowałam stąd :)))
Biszkopt:
jajka (oddzielnie żółtka i białka, w temperaturze pokojowej): 6
cukier puder : 320 g (2 szklanki)
mąka pszenna : 100 g (2/3 szklanki)
mąka ziemniaczana : 100 g (2/3 szklanki)
Masa:
ser mascarpone (polecam Galbani): 500 g
śmietana kremowa do deserów 36% (dobrze schłodzona, preferuję Łaciatą): 500 ml
cukier puder : 1 szklanka
Przełożenie:
brzoskwinie w zalewie : 480 g (duża puszka)
konfitura brzoskwiniowa (może być morelowa): 1/2 szklanki (ma być zmiksowana)
Nasączenie:
syrop brzoskwiniowy z puszki (zalewa): 4 łyżki
likier brzoskwiniowy lub syrop brzoskwiniowy z puszki : 2 łyżki
zaparzona zielona herbata (ostudzona): 5 łyżek
sok z cytryny lub limonki : 2 łyżki
Dekoracja:
biała czekolada : 50 g
Przygotowanie:
Biszkopt:
piekarnik nagrzewam do 180oC
tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm dokładnie smaruję masłem i wysypuję bułką tartą (można otrębami)
żółtka ucieram z połową cukru pudru przez około 7-8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa w drugiej misce ubijam białka z resztą cukru pudru (najpierw je spieniam, później stopniowo dodaję cukier) przez około 7-8 minut, aż powstanie lśniąca piana ( nie będzie idealnie sztywna)
mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewam dwukrotnie (z wysoka do oddzielnej miski i dokładnie mieszam)
białka dodaję do żółtek i delikatnie mieszam za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów
następnie do masy przesiewam 1/3 ilości mąki i bardzo delikatnie mieszam szpatułką nie niszcząc ubitej piany
wsypuję kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie łączę, to samo robię z pozostałą mąką
masę wykładam do przygotowanej formy, wyrównuję wierzch ustawiam na kratce w nagrzanym piekarniku i piekę przez 60 minut do suchego patyczka (pamiętamy, że każdy piekarnik jest inny, to jest czas pieczenia w moim piekarniku)
biszkopt dokładnie studzę,
można od razu przekładać masą lub odstawić na 1 dzień
Masa:
zimną śmietankę do deserów ubijam na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem
delikatnymi ruchami szpatułki mieszam ją z serem mascarpone
wstawiam do lodówki do czasu przełożenia
Przełożenie:
odkładam jedną połówkę brzoskwiń, a resztę wyjmuję z zalewy i kroję w kostkę
mieszam z konfiturą brzoskwiniową, odstawiam
Nasączenie: w małej miseczce mieszam syrop brzoskwiniowy, likier, zieloną herbatę i sok z cytryny
upieczony biszkopt wyjmuję z piekarnika, ustawiam na kratce
po całkowitym wystudzeniu odcinam chrupiący wierzch, kruszę go i zachowuję do posypania boków
biszkopt kroję na 3 poziome blaty, zachowując okruszki
dolny krążek układam na paterze, wykładam połowę przełożenia (brzoskwinie razem z konfiturą i powstałym sokiem) i kropię 1/3 ilości nasączenia
wykładam 1/3 ilości masy mascarpone i przykrywam drugim (środkowym) krążkiem kropię go 1/3 nasączenia, układam resztę brzoskwiń i 1/3 masy
przykrywam ostatnim, górnym krążkiem, kropię go resztą nasączenia
wierzch i boki pokrywam ostatnią częścią masy
boki tortu obkładam (dłonią) pokruszonym wierzchem biszkoptu i okruszkami z przekrojenia
wierzch dekoruję pokrojoną na plasterki połówką brzoskwini i wiórkowaną (za pomocą obieraczki do warzyw) białą czekoladą
wstawiam do lodówki do czasu podania
można od razu podawać po przełożeniu lub po 2-3 godzinach schładzania, a najlepiej jest podać go drugiego dnia, kiedy biszkopt nasyci się brzoskwiniowym smakiem, a wszystkie warstwy idealnie się przenikną :)))
Smacznego !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/05/tort-brzoskwiniowy.html