ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 listopada 2013 r. To ciasto przenosi w krainę pełną egzotyki, przywołuje cudowne wspomnienia z pobytu na Karaibach. Malownicze piaszczyste plaże, intensywnie błękitny kolor wody, szum fal oceanu rozbijających się o brzeg, widok na rafy koralowe, słynne zachody słońca, fantastyczni ludzie i napój bogów Piña colada. Te wspomnienia powodują, że robi mi się cieplej na duszy. Wiem, że jeszcze kiedyś tam powrócę. Mam wrażenie, że w pierwszym wcieleniu to tu, był mój dom. Smak perfekcyjnegopołączenia kokosu i ananasa pamiętam do dziś i właśnie dlatego postanowiłam go chociaż w minimalnym stopniu odtworzyć. Wykonałam sernik na zimno, spowity na chrupiącym kokosowo -ciasteczkowym spodzie, otulony galaretką z soczystym ananasem i przyprószony wiórkami kokosowymi . Ciasto urzeka smakiem, nie jest za słodkie, ponieważ słodyczy dodają ananasy. Lekkie, orzeźwiające, bardzo proste w przygotowaniu:-)Piña colada Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 2 listopada . Aksamitna Piña colada! Piña colada - to naturalna słodycz i smak lata. Pyszny deser z kawałkami ananasa i nutą kokosową w różnej postaci:-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 1 godz. i 10 min Łączny czas: 1 godz. i 10 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekCiekawostka!Czy wiecie, że niska zawartość cukru to, gdy ilość cukru nie przekracza 5 gram na 100 gram produktu. Wysoka zawartość cukru, to 15 gram lub więcej na 100 g produktu.Pomiędzy 5, a 15 gram to produkty o średniej zawartości cukru.Wyjątkiem są cukry nam przyjazne, znajdujące się w produktach mlecznych (laktoza), owocach i warzywach (fruktoza):-)Składniki:(źródło przepisu - Moje Wypieki, inspiracja - tęsknota za karaibskim rajem:-))Spód:ciasteczka kokosowe (użyłam łakotki kokosowe): 150 gwiórki kokosowe : 30 gmasło w temperaturze pokojowej lub roztopione : 60 gMasa serowa:twaróg sernikowy (zmielony)użyłam (Philadelphia): 250 gserek Mascarpone : 250 gśmietanka kokosowa 22% : 250 mlcukier puder : 70 glikier kokosowy lub Malibu : 80 mlżelatyna w proszku : 20 gwrząca woda : 70 mlPonadto:ananasy w puszce : 1 puszkagalaretka ananasowa (może być cytrynowa lub o smaku Piña colada): 1 opakowaniepłatki lub wiórki kokosowe : do dekoracjiPrzygotowanie:Spód:wiórki kokosowe prażę na suchej patelni na złoty kolor, co chwilę mieszającdodaję ciastka i masło i wszystko miksuję w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piaskuformę o średnicy 20-21 cm wykładam papierem do pieczenia na spód formy wysypuję masę ciasteczkową i wyrównuję grzbietem łyżkichłodzę przez 30 minut w lodówce
Masa serowa:wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody)żelatynę dokładnie rozpuszczam w wodzie, odstawiam do lekkiego przestudzenia w misie miksera umieszczam twaróg, Mascarpone, śmietankę kokosową i miksuję do otrzymania gładkiej masydodaję cukier puder i miksujędodaję likier kokosowy i raz jeszcze miksuję na sam koniec dodaję lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie miksujęmasę serową przelewam na schłodzony spód ciasteczkowyodkładam do lodówki do całkowitego stężenia.
Góra:ananasy dokładnie odsączam z soku, układam na wierzchu sernikagalaretkę rozpuszczam w połowie wody jaka jest sugerowana na opakowaniustudzę i wylewam na wierzch ciastaodkładam do lodówki do stężeniaprzed podaniem dekoruję wiórkami kokosowymi.
Największą trudność sprawia dodanie żelatyny, dlatego zawsze ją hartuję. Najpierw dodaję 1 łyżkę masy serowej dokładnie mieszam i sprawdzam co się dzieje. Jeżeli wszystko jest w porządku, nie ma żadnych grudek czynność powtarzam kilka razy. Tak przygotowaną żelatynę łączę z całością masy serowej.Smacznego !!!


Pyszności!