ßßß Cookit - przepis na Piña colada

Piña colada

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 listopada 2013 r. To ciasto przenosi w krainę pełną egzotyki, przywołuje cudowne wspomnienia z pobytu na Karaibach. Malownicze piaszczyste plaże, intensywnie błękitny kolor wody, szum fal oceanu rozbijających się o brzeg, widok na rafy koralowe, słynne zachody słońca, fantastyczni ludzie i napój bogów Piña colada. Te wspomnienia powodują, że robi mi się cieplej na duszy. Wiem, że jeszcze kiedyś tam powrócę. Mam wrażenie, że w pierwszym wcieleniu to tu, był mój dom. Smak perfekcyjnego
połączenia kokosu i ananasa pamiętam do dziś i właśnie dlatego postanowiłam go chociaż w minimalnym stopniu odtworzyć. Wykonałam sernik na zimno, spowity na chrupiącym kokosowo -ciasteczkowym spodzie, otulony galaretką z soczystym ananasem i przyprószony wiórkami kokosowymi . Ciasto urzeka smakiem, nie jest za słodkie, ponieważ słodyczy dodają ananasy. Lekkie, orzeźwiające, bardzo proste w przygotowaniu:-)
Piña colada Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 2 listopada . Aksamitna Piña colada! Piña colada - to naturalna słodycz i smak lata. Pyszny deser z kawałkami ananasa i nutą kokosową w różnej postaci:-)
Oceny: 4 , 8
Czas przygotowania: 1 godz. i 10 min Łączny czas: 1 godz. i 10 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Ciekawostka!
Czy wiecie, że niska zawartość cukru to, gdy ilość cukru nie przekracza 5 gram na 100 gram produktu. Wysoka zawartość cukru, to 15 gram lub więcej na 100 g produktu.
Pomiędzy 5, a 15 gram to produkty o średniej zawartości cukru.
Wyjątkiem są cukry nam przyjazne, znajdujące się w produktach mlecznych (laktoza), owocach i warzywach (fruktoza):-)
Składniki:
(źródło przepisu - Moje Wypieki, inspiracja - tęsknota za karaibskim rajem:-))
Spód:
ciasteczka kokosowe (użyłam łakotki kokosowe): 150 g
wiórki kokosowe : 30 g
masło w temperaturze pokojowej lub roztopione : 60 g
Masa serowa:
twaróg sernikowy (zmielony)użyłam (Philadelphia): 250 g
serek Mascarpone : 250 g
śmietanka kokosowa 22% : 250 ml
cukier puder : 70 g
likier kokosowy lub Malibu : 80 ml
żelatyna w proszku : 20 g
wrząca woda : 70 ml
Ponadto:
ananasy w puszce : 1 puszka
galaretka ananasowa (może być cytrynowa lub o smaku Piña colada): 1 opakowanie
płatki lub wiórki kokosowe : do dekoracji
Przygotowanie:
Spód:
wiórki kokosowe prażę na suchej patelni na złoty kolor, co chwilę mieszając
dodaję ciastka i masło i wszystko miksuję w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku
formę o średnicy 20-21 cm wykładam papierem do pieczenia na spód formy wysypuję masę ciasteczkową i wyrównuję grzbietem łyżki
chłodzę przez 30 minut w lodówce
Masa serowa:
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody)
żelatynę dokładnie rozpuszczam w wodzie, odstawiam do lekkiego przestudzenia w misie miksera umieszczam twaróg, Mascarpone, śmietankę kokosową i miksuję do otrzymania gładkiej masy
dodaję cukier puder i miksuję
dodaję likier kokosowy i raz jeszcze miksuję na sam koniec dodaję lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie miksuję
masę serową przelewam na schłodzony spód ciasteczkowy
odkładam do lodówki do całkowitego stężenia.
Góra:
ananasy dokładnie odsączam z soku, układam na wierzchu sernika
galaretkę rozpuszczam w połowie wody jaka jest sugerowana na opakowaniu
studzę i wylewam na wierzch ciasta
odkładam do lodówki do stężenia
przed podaniem dekoruję wiórkami kokosowymi.
Największą trudność sprawia dodanie żelatyny, dlatego zawsze ją hartuję. Najpierw dodaję 1 łyżkę masy serowej dokładnie mieszam i sprawdzam co się dzieje. Jeżeli wszystko jest w porządku, nie ma żadnych grudek czynność powtarzam kilka razy. Tak przygotowaną żelatynę łączę z całością masy serowej.
Smacznego !!!
Pyszności!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/11/pina-colada.html