Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 5 listopada 2013 r. To ciasto przenosi w krainę pełną egzotyki, przywołuje cudowne wspomnienia z pobytu na Karaibach. Malownicze piaszczyste plaże, intensywnie błękitny kolor
wody, szum fal oceanu rozbijających się o brzeg, widok na rafy koralowe, słynne zachody słońca, fantastyczni ludzie i
napój bogów Piña colada. Te wspomnienia powodują, że robi mi się cieplej na duszy. Wiem, że jeszcze kiedyś tam powrócę. Mam wrażenie, że w pierwszym wcieleniu to tu, był mój dom. Smak perfekcyjnegopołączenia
kokosu i
ananasa pamiętam do dziś i właśnie dlatego postanowiłam go chociaż w minimalnym stopniu odtworzyć. Wykonałam sernik na zimno, spowity na chrupiącym
kokosowo -
ciasteczkowym spodzie, otulony
galaretką z soczystym
ananasem i przyprószony wiórkami kokosowymi . Ciasto urzeka smakiem, nie jest za słodkie, ponieważ
słodyczy dodają
ananasy. Lekkie, orzeźwiające, bardzo proste w przygotowaniu:-)Piña colada Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 2 listopada . Aksamitna Piña colada! Piña colada - to naturalna
słodycz i smak lata. Pyszny deser z kawałkami
ananasa i nutą
kokosową w różnej postaci:-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 1 godz. i 10 min Łączny czas: 1 godz. i 10 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekCiekawostka!Czy wiecie, że niska zawartość
cukru to, gdy ilość
cukru nie przekracza 5 gram na 100 gram produktu. Wysoka zawartość
cukru, to 15 gram lub więcej na 100 g produktu.Pomiędzy 5, a 15 gram to produkty o średniej zawartości
cukru.Wyjątkiem są
cukry nam przyjazne, znajdujące się w produktach
mlecznych (laktoza), owocach i warzywach (fruktoza):-)Składniki:(źródło przepisu - Moje Wypieki, inspiracja - tęsknota za karaibskim rajem:-))Spód:
ciasteczka kokosowe (użyłam łakotki
kokosowe): 150 g
wiórki kokosowe : 30 g
masło w temperaturze pokojowej lub roztopione : 60 gMasa serowa:
twaróg sernikowy (zmielony)użyłam (Philadelphia): 250 g
serek Mascarpone : 250 g
śmietanka kokosowa 22% : 250 ml
cukier puder : 70 g
likier kokosowy lub
Malibu : 80 ml
żelatyna w proszku : 20 gwrząca
woda : 70 mlPonadto:
ananasy w puszce : 1 puszka
galaretka ananasowa (może być cytrynowa lub o smaku Piña colada): 1 opakowanie
płatki lub
wiórki kokosowe : do dekoracjiPrzygotowanie:Spód:
wiórki kokosowe prażę na suchej patelni na złoty kolor, co chwilę mieszającdodaję
ciastka i
masło i wszystko miksuję w malakserze do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piaskuformę o średnicy 20-21 cm wykładam papierem do pieczenia na spód formy wysypuję masę
ciasteczkową i wyrównuję grzbietem łyżkichłodzę przez 30 minut w lodówce
Masa serowa:wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem
wody)
żelatynę dokładnie rozpuszczam w wodzie, odstawiam do lekkiego przestudzenia w misie miksera umieszczam
twaróg,
Mascarpone,
śmietankę kokosową i miksuję do otrzymania gładkiej masydodaję
cukier puder i miksujędodaję
likier kokosowy i raz jeszcze miksuję na sam koniec dodaję lekko przestudzoną
żelatynę i dokładnie miksujęmasę
serową przelewam na schłodzony spód
ciasteczkowyodkładam do lodówki do całkowitego stężenia.
Góra:
ananasy dokładnie odsączam z soku, układam na wierzchu sernika
galaretkę rozpuszczam w połowie
wody jaka jest sugerowana na opakowaniustudzę i wylewam na wierzch ciastaodkładam do lodówki do stężeniaprzed podaniem dekoruję wiórkami kokosowymi.
Największą trudność sprawia dodanie
żelatyny, dlatego zawsze ją hartuję. Najpierw dodaję 1 łyżkę masy serowej dokładnie mieszam i sprawdzam co się dzieje. Jeżeli wszystko jest w porządku, nie ma żadnych grudek czynność powtarzam kilka
razy. Tak przygotowaną
żelatynę łączę z całością masy serowej.Smacznego !!!
Pyszności!