ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 26 sierpnia 2013 r. Ogórki małosolne są odmianą kiszonych, a dokładnie ich młodszym rodzeństwem, czyli kwaszonym przez dużo krótszy czas, najczęściej kilka dni. W tym roku z ogórkami jestem związana niemalże emocjonalnie. Zaczęło się od wysiewu w maju następnie pielenia, podlewania, a w końcu zbioru. Te wszystkie czynności opłacały się, bo ogórki obrodziły bardzo ładnie.
A skoro tyle się ich namnożyło, to trzeba było coś z nimi zrobić:-) Po raz pierwszy zrobiłam je sama, chociaż do tej pory strasznie wzbraniałam się przed gotowaniem, a już tym bardziej wekowaniem, czy zaprawianiem. No cóż gusta się zmieniają, a ja coraz więcej czasu spędzam w kuchni, ciągle coś kombinuję, wymyślam i stwierdzam, że to jest inspirujące. Tak rozpoczęła się moja pierwsza, a na pewno nie ostatnia podróż do zamykania lata w słoikach. Zauważyłam, że sposoby przygotowywania ogórków różnią się szczegółami dlatego postanowiłam trzymać się przepisu mojej Mamy, który jest najprostszy na świecie i najznakomitszy. Wiem, że niektórzy jedzą małosolne już na dobę od zrobienia, my zaczęliśmy konsumować po trzech dniach. Przyznam szczerze, że wolę kiszone ale małosolne też mogą być. Bardzo dobrze komponują się z kanapką z masłem, czy chrupiącą bagietką. Wspaniale uzupełniają wszelkie posiłki i sałatki:-)Ogórki małosolne Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 24 sierpnia . Tradycyjne ogórki małosolne! Ogórki są pyszne, chrupiące i zdrowe. Sekretem ich wyjątkowego smaku i jędrność jest dodatek kopru, chrzanu, czosnku i liści wiśni:-)Oceny: 4 , 5Czas przygotowania: 30 minCzas do zagotowania: 10 minŁączny czas: 40 minRozmiar porcji: 1 ogórekLiczba kilokalorii w porcji (ok. 100 g): 11Białko na porcję: 0,3 gTłuszcz na porcję: 0 , 2 gWęglowodany na porcję: 2 , 3 gBłonnik na porcję: 1 , 2 gSkładniki:ogórki gruntowe : 1 kgkoper ogrodowy najlepiej z kwiatostanem : kilka gałązekkorzeń chrzanu : kawałekczosnek : 4-5 ząbkówlistki wiśni : po 2 na słoikgorczyca : 2 ziarenka na słoikZalewa:woda źródlana lub kranowa : 2 litrysól niejodowana : 4 łyżki stołowePrzygotowanie:myję ogórki, następnie koper, chrzan, liski wiśni, ząbki czosnku
korzeń chrzanu doczyszczam nożem i ponownie dokładnie myję na dno słoika (lubię te o pojemności 0,75 l)kolejno układam baldach kopru (głową w dół), kawałek chrzanu, 1/2 ząbka czosnku, liście wiśni i wrzucam ziarenka gorczycyteraz najważniejsze układam ogórki, kwitnącą częścią do góry na górę daję jeszcze gałązkę kopru (baldach do góry)
w międzyczasie przygotowuję zalewę - tutaj trzymam się zasady - 2 łyżki na litr wody:-)ciepłą zalewą zalewam zawartość słoików, ważne jest, aby ogórki znajdowały się pod powierzchnią zalewyzakręcam słoiki i odstawiam do chłodnego i ciemnego miejsca
To miłego chrupania!!!Serdeczności :-)