Wykonanie
Autor:
Halina JoskowskaOpublikowano: 21 stycznia 2013 r.
Wędzona polędwica wołowa jest najsmaczniejszym i najcenniejszym kawałkiem
mięsa wołowego.Bardzo często serwuję ją w
masie musztardowej.Jest soczysta i ma wytrawny smak.Ta receptura to idealne rozwiązanie na domowe uroczystości...:-)
Polędwica w musztardzie Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 19 stycznia .Wykwintna
polędwica w musztardzie!!!
Polędwica w musztardzie, to propozycja na drugie danie i nie tylko.Danie bardzo wytrawne, dość ostre ale godne polecenia.Smak nietuzinkowy, asysta
czerwonego wina, idealnie pogłębia smak
musztardowych kawałków tego szlachetnego
mięsa.Można podawać z
ziemniakami zasmażanymi na
maśle , frytkami,
fasolką szparagową.Oceny: 4 , 5Czas przygotowania: 10 minCzas pieczenia: 1 godz.Łączny czas: 1 godz. i 10 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:
wędzona polędwica : 1 kg
musztarda : 1 słoiczek
mąka : 1/2 szklanki
jajko wiejskie od gospodyni : 1
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia : 1 łyżkaPrzygotowanie:
Mąkę jajko i
musztardę ucieram blenderem na jednolitą masę. Jeżeli wyrabiana masa jest za rzadka, dodaję
mąkę.Blachę do pieczenia smaruję
oliwą i układam na niej
mięso.
Polędwicę pokrywam masą
musztardową.Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika.Piekę do uzyskania rumianego koloru
mięsa. Proszę zwracać uwagę na czas, ponieważ tak naprawdę zależy od piekarnika, mój słabo grzeje dlatego
mięso trzymam godzinę, ale czas to indywidualna sprawa:-)Następnie wyjmuję z piekarnika, studzę i kroję w plastry.Układam na półmisku, zdobię
sałatą,
pomidorami, świeżymi
ogórkami.Zawsze stosuję
musztardę Dijon delikatną, która gwarantuje pyszny smak :-)To danie również sprawdza się jako zimna przystawka :-)Smacznego !!!Serdeczności...:-)