ßßß Cookit - przepis na Polędwica w musztardzie

Polędwica w musztardzie

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 21 stycznia 2013 r.
Wędzona polędwica wołowa jest najsmaczniejszym i najcenniejszym kawałkiem mięsa wołowego.
Bardzo często serwuję ją w masie musztardowej.
Jest soczysta i ma wytrawny smak.
Ta receptura to idealne rozwiązanie na domowe uroczystości...:-)
Polędwica w musztardzie Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 19 stycznia .
Wykwintna polędwica w musztardzie!!!
Polędwica w musztardzie, to propozycja na drugie danie i nie tylko.
Danie bardzo wytrawne, dość ostre ale godne polecenia.
Smak nietuzinkowy, asysta czerwonego wina, idealnie pogłębia smak musztardowych kawałków tego szlachetnego mięsa.
Można podawać z ziemniakami zasmażanymi na maśle , frytkami, fasolką szparagową.
Oceny: 4 , 5
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 1 godz.
Łączny czas: 1 godz. i 10 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
wędzona polędwica : 1 kg
musztarda : 1 słoiczek
mąka : 1/2 szklanki
jajko wiejskie od gospodyni : 1
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia : 1 łyżka
Przygotowanie:
Mąkę jajko i musztardę ucieram blenderem na jednolitą masę. Jeżeli wyrabiana masa jest za rzadka, dodaję mąkę.
Blachę do pieczenia smaruję oliwą i układam na niej mięso.
Polędwicę pokrywam masą musztardową.
Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika.
Piekę do uzyskania rumianego koloru mięsa. Proszę zwracać uwagę na czas, ponieważ tak naprawdę zależy od piekarnika, mój słabo grzeje dlatego mięso trzymam godzinę, ale czas to indywidualna sprawa:-)
Następnie wyjmuję z piekarnika, studzę i kroję w plastry.
Układam na półmisku, zdobię sałatą, pomidorami, świeżymi ogórkami.
Zawsze stosuję musztardę Dijon delikatną, która gwarantuje pyszny smak :-)
To danie również sprawdza się jako zimna przystawka :-)
Smacznego !!!
Serdeczności...:-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/01/poledwica-w-musztardzie.html