ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z malinami

Sernik na zimno z malinami

nazwa

Wykonanie

Idealne ciasto na gorące weekendy,a tych już nie będzie za dużo. Wczoraj udało mi się uzbierać całą miskę malin na działce u babci więc od razu pomyślałam o tym, żeby zatopić je w jakimś pysznym cieście i udało się. Wyszło cudowne. Połączyłam dwa przepisy z bloga Ani . Jeden przepis z masą serową bez dodatków jest tutaj, drugi na torcik z truskawkami . Ja osobiście wolę po prostu dodać do sera owoców, bo w przypadku tego przepisu ciasto jest mocno malinowe.
Składniki na tortownice ok. 26cm:
1 kg serka waniliowego w wiaderku ( u mnie delfiko)
0,5 kg malin
2 galaretki malinowe
150 g biszkoptów
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki gorącej wody
6 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
Etap I :
Biszkopty kruszymy na drobne kawałeczki. W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy do biszkoptów i łączymy rękami aby powstała zbita masa. Jest to spód naszego ciasta. Ciasteczkową masę przekładamy na spód tortownicy. Dobrze przyklepujemy i wyrównujemy brzegi. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.
Etap II:
Do miski dodajemy 1 kg sera, maliny i cukier puder. Miksujemy całość na gładką masę. Do gorącej wody( pół szklanki), dodajemy 6 łyżeczek żelatyny. Miksturę dodajemy do masy serowej. Wlewamy do tortownicy i wstawiamy ponownie do lodówki najlepiej na najwyższą półkę.
Etap III:
Dwie galaretki rozrabiamy w 800 ml gorącej wody. Ja zgodnie z zaleceniem Ani dałam po 400ml na saszetkę, a nie 500ml jak piszą w instrukcji na opakowaniu.
Kiedy masa serowa stężeje kładziemy na nią świeże maliny i zalewamy delikatnie galaretką.
Całość musi chłodzić się około 2 , 3 h. Ale efekt jest niesamowity.
Źródło:http://krainaroznychsmakow.blogspot.com/2012/08/sernik-na-zimno-z-malinami.html