Wykonanie
Jest to ulubiona zupa moich małych szkodników. Do tego na drugie kotlety
z piersi kurczaka w panierce, ziemniaczki i surówka z
marchewki i
jabłka – to jest ich wymarzony zestaw obiadowy :) Taką pomidorówkę najlepiej zrobić na bazie porządnego domowego rosołu, ale można też na
bulionie z kostki. Tym razem dodałem do kluseczek trochę
mąki kukurydzianej, bo miałem za mało
mąki pszennej ;) Kluseczki pszenno–kukurydziane były bardzo dobre.
Składniki:2 litry
bulionu,
marchewkoncentrat pomidorowy – 80 g1 szklanka
mąki pszennej½ szklanki
mąki kukurydzianej
jajkowodaprzyprawy –
sól,
pieprz,
cukierMarchew obieramy i kroimy na plasterki, zalewamy
bulionem, gotujemy na małym ogniu około 20 minut, dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku. Do miseczki wsypujemy
mąkę, dodajemy
jajko, szczyptę
soli, trochę
wodę i mieszamy (najlepiej widelcem).
Wodę należy dodawać stopniowo. Masa ma być dość gęsta – taka, żeby nie wylewała się z miski. Nabieramy na łyżkę trochę masy (około ¼ łyżki) i wkładamy do gotującej się zupy.