Wykonanie
Kładzione kluski pamiętam dzieciństwa. Moja babcia często robiła je do zupy pomidorowej. Właśnie taką zupę lubiłam najbardziej. Zupa pomidorowa zrobiona na prawdziwym domowym rosole, a w niej koniecznie kluski kładzione.Dziś Mała „I” podobną zupę pochłania w niesamowitych ilościach. Dlatego Zupa pomidorowa z kładzionymi kluseczkami jest jedną z popularniejszych zup w koperkowej kuchni.Składniki:1 litr
bulionu½ litra
przecieru pomidorowego1 szklanka
mąki1
jajkoWodaSól i
pieprz do smakuWykonanie:Do
bulionu dolewamy
przecier pomidorowy, mieszamy i podgrzewamy.Do przesianej
mąki dodajemy roztrzepane
jajko, odrobinę
soli i mieszamy (najwygodniej robić to widelcem). Dolewamy odrobinę
wody, tylko tyle, żeby składniki się połączyły- masa na kluski powinna być bardzo gęsta. Teraz bierzemy łyżkę i nabieramy na koniec łyżki odrobinę ciasta (ciasto nie powinno zajmować więcej miejsca niż ¼ łyżki), łyżkę wkładamy do gotującej się zupy. Kluseczka powinna natychmiast odlepić się od łyżki. Na łyżkę znowu nabieramy trochę ciasta i wkładamy do gotującej się zupy- i tak robimy aż ciasto się skończy.Zupę gotujemy jeszcze z 5 minut. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem i podajemy. Możemy dodać jeszcze trochę
śmietany lub
jogurtu naturalnego.