ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka "po meksykańsku" z ryżem

Pierś z kurczaka "po meksykańsku" z ryżem

nazwa

Wykonanie

1. Produkty:
pierś z kurczaka 180 g (przed procesem obróbki cieplnej 250 g) - 39 g białka, 2 g tłuszczów, 178 kcal
ryż basmati 100 g (po ugotwaniu 260 g) - 7 g białka, 1 g tłuszczów, 77 g węglowodanów, 344 kcal
oliwa z oliwek - 5 ml
olej
sos chiński (taotao) jasny
papryka czerwona
kukurydza konserwowa 60 g - 1 g białka, 7 g węglowodanów, 32 kcal
fasola czerwona konserwowa 100 g - 7 g białka, 14 g węglowodanów, 84 kcal
cebula
przyprawy
2. Czas przygotowania:
25 minut
3. Sposób przyrządzenia
Gotujemy ryż - jak gotować ryż opisywałem w innych przepisach z ryżem
Kroimy pierś w piórka, dodajemy na rozgrzaną patelnię. Kiedy pierś się zarumieni dodajemy sos tao tao. Następnie dodajemy paprykę, cebulę, fasolę i kukurydzę i przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą, przyprawę do gyrosa (jeśli to możliwe - meksykańską), zioła prowansalskie (mój wymysł), dodajemy nieco oliwy z oliwek, przykrywamy naczynie pokrywką na 5-7 minut i dusimy na małym ogniu.
4. Ocena smaku
9/10
5. Walory
Mnóstwo witamin, dobre tłuszcze, bogactwo węglowodanów i białka. Posiłek niezwykle wartościowy.
6. Uwagi
To nie jest typowe danie meksykańskie, do niego potrzeba innych przypraw. Być może kiedyś uda mi się wrzucić przepis bardziej odpowiadający rzeczywistości kuchni meksykańskiej. Meksykańskie jest o tyle, o ile ma paprykę, fasolę i kukurydzę;)
7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:
bialko: 54 g
węglowodany: 98 g
tłuszcze: 8 g
kcal: 678 kcal
Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcal
Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):
90 g białka, 48 g tłuszcz ów, 223 g węglowodanów, 1684 kcal
Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 1 02 kg):
204 g białka, 153 g tłuszcz ów, 403 g węglowodanów, 3804 kcal
Źródło:http://jemdobrze.blogspot.com/2012/10/piers-z-kurczaka-po-meksykansku-z-ryzem.html