Wykonanie
1. Produkty:
pierś z kurczaka 180 g (przed procesem obróbki cieplnej 250 g) - 39 g
białka, 2 g tłuszczów, 178 kcal
ryż basmati 100 g (po ugotwaniu 260 g) - 7 g
białka, 1 g tłuszczów, 77 g węglowodanów, 344 kcal
oliwa z oliwek - 5 ml
olejsos chiński (
taotao) jasny
papryka czerwonakukurydza konserwowa 60 g - 1 g
białka, 7 g węglowodanów, 32 kcal
fasola czerwona konserwowa 100 g - 7 g
białka, 14 g węglowodanów, 84 kcal
cebulaprzyprawy2. Czas przygotowania:25 minut3. Sposób przyrządzeniaGotujemy
ryż - jak gotować
ryż opisywałem w innych przepisach z
ryżemKroimy pierś w piórka, dodajemy na rozgrzaną patelnię. Kiedy pierś się zarumieni dodajemy sos tao tao. Następnie dodajemy
paprykę,
cebulę,
fasolę i
kukurydzę i
przyprawy:
sól,
pieprz,
paprykę słodką,
paprykę ostrą,
przyprawę do gyrosa (jeśli to możliwe - meksykańską),
zioła prowansalskie (mój wymysł), dodajemy nieco
oliwy z oliwek, przykrywamy naczynie pokrywką na 5-7 minut i dusimy na małym ogniu.4. Ocena smaku9/105. WaloryMnóstwo witamin, dobre tłuszcze, bogactwo węglowodanów i
białka. Posiłek niezwykle wartościowy.6. UwagiTo nie jest typowe danie meksykańskie, do niego potrzeba innych przypraw. Być może kiedyś uda mi się wrzucić przepis bardziej odpowiadający rzeczywistości kuchni meksykańskiej. Meksykańskie jest o tyle, o ile ma
paprykę,
fasolę i
kukurydzę;)7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:
bialko: 54 gwęglowodany: 98 gtłuszcze: 8 gkcal: 678 kcalDzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):153 g
białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcalDzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):90 g
białka, 48 g tłuszcz ów, 223 g węglowodanów, 1684 kcalMoje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 1 02 kg):204 g
białka, 153 g tłuszcz ów, 403 g węglowodanów, 3804 kcal