Wykonanie
Wracając ze spaceru mającego przetestować możliwości nowego wózka zaszliśmy do sklepu, do którego do tej
pory nie było nam dane wejść z powodu zbyt wąskiego przejścia (nasz poprzedni wózek był dość konkretnych rozmiarów). Od dziś możemy sobie na to pozwolić :)Buszując głodni wśród półek nabraliśmy ochoty na
bagietki z
masłem czosnkowym, które można dostać w każdym markecie w wersji mrożonej. Już prawie miałam je włożyć do koszyka, kiedy przypomniałam sobie o nadmiarze
kopru i
czosnku w kuchni. I tak zrodził się pomysł, który w ciągu kilku dni był już powielany i modyfikowany wielokrotnie. I za każdym razem wychodzi pysznie. Nieporównywalne z mrożoną wersją, a roboty przy tym niewiele.
Składniki1
bagietka50 g
serka topionego (edamski, gouda etc.)świeże
zioła (
koperek,
pietruszka lub inne)3 duże ząbki
czosnkuBagietkę nakroić tak jak to widoczne na zdjęciu, nacięcia powinny być dość głębokie, jednak należy uważać, żeby nie przeciąć
bułki całkowicie.
Czosnek przecisnąć przez praskę,
zioła posiekać. Zmieszać
czosnek i
zioła z
serkiem i taką masą smarować kromki. Górę
bagietki można też posypać
startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać chwilę do zrumienienia
bułki.Smacznego!!