Wykonanie
Wczoraj do córki przyjechali goście. Kuzyn z
Matką. Tak bardzo się z tego powodu ucieszyliśmy że postanowiłam zrobić na ich przyjazd ciasto, które cała czwórka będzie mogła zjeść. A kuzyn niestety ma poważne podejrzenia alergii na
mleko i
jajka.Przeszukałam cały internet w poszukiwaniu przepisów na jakiś smakołyk, w końcu otworzyłam dwa, przeczytałam, zmiksowałam i dodałam trochę od siebie.Babka jest wilgotna i aromatyczna. W dodatku bardzo mocno wyrasta. A jedzona na świeżym powietrzu w pełnym słońcu smakuje wyśmienicie.Przy okazji pochwalę się pierwszym strupkiem na kolanie córki, który został zauważony dopiero po powrocie do domu, taka z niej fajterka :D Pewnie przed kuzynem chciała się popisać :D
Składniki2 szklanki
mąki wielozbożowej1,5 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli1 opakowanie
cukru waniliowego2 łyżeczki
kakao2 łyżki
miodu3 garście
rodzynkówgarść siekanych
migdałów4 dojrzałe
banany1/3 szklanki
oleju1/4 szklanki
wodyBanany rozgnieść na miazgę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ja potraktowałam wszystko mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. Przełożyć ciasto do blachy, tzw. keksówki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 45 minut. Kiedy ciasto wystygnie można je opcjonalnie polać stopioną
czekoladą (wersja nie dla alergików)