ßßß Cookit - przepis na Bananowa babka bez mleka i jajek

Bananowa babka bez mleka i jajek

nazwa

Wykonanie

Wczoraj do córki przyjechali goście. Kuzyn z Matką. Tak bardzo się z tego powodu ucieszyliśmy że postanowiłam zrobić na ich przyjazd ciasto, które cała czwórka będzie mogła zjeść. A kuzyn niestety ma poważne podejrzenia alergii na mleko i jajka.
Przeszukałam cały internet w poszukiwaniu przepisów na jakiś smakołyk, w końcu otworzyłam dwa, przeczytałam, zmiksowałam i dodałam trochę od siebie.
Babka jest wilgotna i aromatyczna. W dodatku bardzo mocno wyrasta. A jedzona na świeżym powietrzu w pełnym słońcu smakuje wyśmienicie.
Przy okazji pochwalę się pierwszym strupkiem na kolanie córki, który został zauważony dopiero po powrocie do domu, taka z niej fajterka :D Pewnie przed kuzynem chciała się popisać :D
Składniki
2 szklanki mąki wielozbożowej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki kakao
2 łyżki miodu
3 garście rodzynków
garść siekanych migdałów
4 dojrzałe banany
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
Banany rozgnieść na miazgę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ja potraktowałam wszystko mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. Przełożyć ciasto do blachy, tzw. keksówki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 45 minut. Kiedy ciasto wystygnie można je opcjonalnie polać stopioną czekoladą (wersja nie dla alergików)
Źródło:http://alagosia.blogspot.com/2013/04/bananowa-babka-bez-mleka-i-jajek.html