Wykonanie
Gęsta, słodkawa zupa, a co najważniejsze ..... rozgrzewająca, dzięki imbirowi. A w jesiennej zupie to chyba najważniejsze :) ...... Dla mnie najlepsza wersja z kleksem
śmietany lub
jogurtu.Składniki:500 g
młodych marchewek (baby carrots)1 łyżka świeżego
imbiru1 łyżka
oleju1 łyżeczka kuminu4 szklanki
wody1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu2 łyżki
jogurtu greckiego lub
śmietanyopcjonalnie:
groszek konserwowy,
kolendra,
jogurt greckiWykonanie:W garnku podgrzać
olej i podsmażyć kumin z
imbirem (pokrojony w plastry lub starty na tarce), po minucie wsypać
marchewki (ja ich nie kroiłam) i podsmażać kolejne 4-5 minut na dużym ogniu. Zawartość garnka podlać
wodą i gotować do miękkości warzyw (ok.20 minut), na końcu doprawić
solą i
pieprzem. Chłodniejszą zupę przelewamy do blendera i miksujemy wszystko dokładnie. Dla mnie zupa była zbyt gęsta i postanowiłam ją jeszcze zabielić
jogurtem greckim: do gotującej się
wody, wlewamy
jogurt rozrobiony w niecałej szklance (ciepłej)
wody i zagotowujemy.
Smakowo jest też dużo lepsza - redukuje ostry smak
imbiru i jest bardziej kremowa.