To jedna z moich ulubionych sałatek ... słabość do makaronu przejawia się w każdej formie :). Jest bardzo pożywna, duża ilość pomidorków i karczochów wzbogaca to danie duża dawką warzyw. Lekko kwaskowata w smaku z delikatnym posmakiem parmezanu.Szkoda, że została tylko pusta miska ..... :(Składniki (4-5 porcji):2 puszki/ 300g tuńczyka w oleju3 1/2 szklanki / 300g karczochów z puszki lub słoika4 szklanki / 450g ugotowanego makaronu (świderki, kokardki itp.)1 1/2 szklanki / 200g czarnych oliwek2 1/2 szklanki / 400g pomidorków koktajlowych2 ząbki czosnku2 łyżki octu winnego z czerwonego wina1/4 szklanki soku z cytryny1/3 szklanki oliwy z oliwek1 łyżeczka oregano1/2 szklanki parmezanu (płatki lub starty na grubych oczkach)sól, pieprznatka pietruszki (1-2 łyżki)Wykonanie:Odsączamy tuńczyka, karczochy i oliwki. Ugotowany, ostudzony makaron przekładamy do miski i dorzucamy do niego tuńczyka i karczochy (karczochy poćwiartkować jeżeli są całe). Oliwki pokroić w plasterki i wrzucić do miski. Pomidorki przekroić na połówki i połączyć z poprzednimi składnikami. Czosnek wycisnąć (lub bardzo drobno posiekać) bezpośrednio do miski.Przygotowujemy na końcu dressing: oliwę wlać do małej miseczki, dolać ocet oraz sok z cytryny energicznie przy tym mieszając aż powstanie kremowa konsystencja. Wsypać oregano, sól i pieprz i wymieszać sos. Sałatkę zalać powstałym sosem i wymieszać wszystko razem dokładnie. Na końcu dodać parmezan (wykorzystajcie parmezan w płatkach (shaved) lub starty na grubszych oczkach (shredded), gdyż ten drobny (grated) nie wygląda estetycznie po wymieszaniu z sałatką) oraz posiekaną natkę pietruszki (opcjonalnie).