Wykonanie

Kwaskowo-czosnkowa zupa z dodatkiem pysznej słonawej
szynki hiszpańskiej ... mnie ta kombinacja jak najbardziej przypadła do "żołądka" i mam nadzieję, że nie
będę w tym osamotniona .... a
karczochy to samo zdrowie. Nie chcę robić tutaj za eksperta zdrowotnego, ale coraz bardziej zwracam uwagę na to co jem i gotuję moim najbliższym, i bez wątpienia będzie to miało odzwierciedlenie na blogu .... ale bez
paniki, za bardzo kocham jeśc żeby wyeliminować "mniej" zdrowe składniki. Balans we wszystkim co robimy jest najważniejszy.A wracając do sprawy
karczcochów, napiszę tylko w
skrócie, że wspomaga walkę z cholesterolem i wszelkimi schorzeniami nerek i wątroby oraz ma działanie antyoksydacyjne.Składniki (3-4 porcje):2
karczochy (600g)sok z 1/2
cytryny4 ząbki
czosnku1 1/2 l
wody2 łyżki
oliwy1 łyżka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu kolorowego3 plasterki
szynki serranokilka grzanek do zupyWykonanie:
Karczochy uprzednio przygotować, poobcinać zbędne liście, oczyścić włókna ze środka. Jeżeli nie wiecie jak, skorzystajcie z TEJ strony.Następnie
karczochy wrzucić do garnka (pokrojone na mniejsze kawałki), wlać sok z połówki
cytryny, 4 ząbki
czosnku i zalać wszystko 1 1/2 l
wody. Doprawić
oliwą ,
solą i szczyptą
pieprzu. Gotować ok. 1h aż składniki będą miękkie. Gotową zupę przełożyć do blendera i zmiksować, jeżeli zostaną nam nadal twarde włókna w zupie (stało się tak w moim przypadku i wnioskuję, że powodem było niedokładne przygotowanie
karczcocha) , należy ją przecedzić przez sitko i wtedy otrzymamy gładką czystą zupkę.Przed podaniem wrzucamy na suchą gorącą patelnię teflonową plasterek
szynki hiszpańskiej serrano i przyrumieniamy. Każdy talerz zupy przyozdabiamy takim plasterkiem i kilkoma grzankami.