Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka żytnia 450 gramów
mąka pszenna 450 gramów
mąka ciemna gruba 250 gramów
drożdże 75 gramów
woda zimna 65 mililitrów
masło 50 gramów
sól 1 łyżek deserowych
ocet 1 łyżek deserowych
kawa rozpuszczalna 1 łyżek stołowych
kmin zmielony 2 łyżek deserowychproszek
cebulowy 1 łyżek stołowychWykonanie:W rondlu rozpuścić
masło, dodać
wodę.
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości
wody. W misce wymieszać wszystkie składniki, połączyć z
masłem i
wodą. Dodrze wyrobić na jednolite ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Włożyć do natłuszczonej okrągłej formy i piec ok. 45 minut w 190 stopniach.Zagotować 100ml
wody z 1 łyżką
mąki kukurydzianej i odrobiną
mąki pszennej, wyjąć
chleb i posmarować glazurą, włożyć ponownie do pieca na 5 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić. Podawać z
serem,
konfiturami lub jako ciasto do
kawy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryPotrawy mączne weg.Komentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29cos mi tu nie pasujeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: