ßßß Cookit - przepis na Chleb rosyjski

Chleb rosyjski

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka żytnia 450 gramów
mąka pszenna 450 gramów
mąka ciemna gruba 250 gramów
drożdże 75 gramów
woda zimna 65 mililitrów
masło 50 gramów
sól 1 łyżek deserowych
ocet 1 łyżek deserowych
kawa rozpuszczalna 1 łyżek stołowych
kmin zmielony 2 łyżek deserowych
proszek cebulowy 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
W rondlu rozpuścić masło, dodać wodę. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody. W misce wymieszać wszystkie składniki, połączyć z masłem i wodą. Dodrze wyrobić na jednolite ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Włożyć do natłuszczonej okrągłej formy i piec ok. 45 minut w 190 stopniach.
Zagotować 100ml wody z 1 łyżką mąki kukurydzianej i odrobiną mąki pszennej, wyjąć chleb i posmarować glazurą, włożyć ponownie do pieca na 5 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić. Podawać z serem, konfiturami lub jako ciasto do kawy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Potrawy mączne weg.
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-04-29
cos mi tu nie pasuje
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5252/Chleb-rosyjski