Wykonanie
Soki,
dżemy,
konfitury, kompoty,
przetwory to coś pięknego... Zamknięte cuda za szkłem ;) A te przygotowane własnoręcznie jeszcze bardziej cieszą. Dziś będzie przepis na Sok z aronii, dostałam od teściowej, robiłam go pierwszy raz, ale w przyszłym roku na pewno go powtórzymy tylko w większej ilości ;) Z aronii powstała też aroniówka, ale to już w następnym
poście...
- 1 kg aronii- 2 kg
cukru- 2 litry
wody- 100 liści z
wiśni- 2 dkg kwasku
cytrynowego- do dużego garbka o grubym dnie, wlać
wodę, dodać aronie,
cukier, liście z
wiśni i kwasek
cytrynowy- całość gotować 20-30 min- odcedzić, zlać do butelek- mocno zakręcić i pasteryzować (od zagotowania ok 15 min)-
potem ułożyć do góry dnem, wystudzić, wynieść w chłodne i ciemne miejsceNajlepiej smakuje w jesienne czy zimowe wieczory... podane do
herbaty lub
wody mineralnej...Smacznego.