Wykonanie
Obiecałam sobie, że
będę gotować więcej zup. Kupiłam
fasolę, namoczyłam przez noc...Szkopuł tym, że namoczyłam wszystko co było w paczce, więc ziaren wyszło mi na 3 takie zupy! No nic,
będę fasolowo ogarniać. Może macie jakieś pomysły na wykorzystanie ugotowanego jasia?No ale do sedna. Zupa zdrowa, dietetyczna, gotowana na szyjce z
indyka. Żadnych kostek. Żadnych ziarenek smaku. I choć
mówi się, że najlepsza fasolowa jest na żeberkach, to ta na szyjce jest równie dobra.SKŁADNIKI1/3 opakowania
suchej fasoli (namoczyć w wodzie przez ok 12 godzin)3
marchewki3
ziemniaki*
pietruszka2 l
wodyszyjka z
indyka (lub inny kawałek
mięsa z kością)
cebula25 dag
krakowskiej suchej (albo jakiejś innej
kiełbaski)
sólpieprzmajeranek (2 łyżeczki)
ziele angielskie (6 ziarenek)
listki laurowe (4)ziarna
pieprzu (6)
ostra papryka w proszkuWYKONANIENamoczoną
fasolę opłukujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy dwoma litrami
wody i wrzucamy umytą szyjkę z
indyka (lub inny kawałek
mięsa z kością). Wrzucamy
ziele angielskie,
listki laurowe, ziarna
pieprzu. Gotujemy około godziny, na wolnym ogniu. Musimy pamiętać o zbieraniu z powierzchni
wody ściętego
białka (tzw.szumowin;).W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę.
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z pokrojoną
kiełbasą.Po godzinie (jeśli
mięso jest już całkiem miękkie) wyjmujemy szyjkę. Wrzucamy do wrzatku warzywa,
cebulę z
kiełbasą i mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. pół godziny (może byc krócej, w każdym razie, gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną).Gotową zupę doprawiamy
solą,
pieprzem,
majerankiem i
ostrą papryką.Żeby zagęścić zupę, można kilka chochelek
fasoli i warzyw zblendować i taki krem dodać do reszty zupy.
*Jeśłi jesteś na detoksie
cukrowym ziemniaki pomijasz :)