ßßß Cookit - przepis na Krem z marchwi z pomarańczową nutą

Krem z marchwi z pomarańczową nutą

nazwa

Wykonanie

Mam ksiązkę kucharską Pascala i Karola Okrasy i nie zawaham się jej użyć! Będę z niej gotować, jak z nut! Jak na gratis do zakupów, jest całkiem do rzeczy. Wspaniale wydana, z pięknymi zdjęciami i w niesamowitym klimacie. Już pomijam fakt, że obłędnie pachnie farbą drukarską :D Jest pełna ciekawych i niesztampowych przepisów. Na pewno sporo z nich wykorzystam.
Tymczasem polecam przepis Okrasy na zupę z marchwi. Pyszna!
SKŁADNIKI
kilogram marchwii
dwie cebule
4 cm kawałek imbiru
pół łyżeczki kminku
2 litry bulionu
1 duża pomarańcza
łyżka masła
2 łyżki oliwy
szczypta kolendry
pieprz
sól
WYKONANIE
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z masłem.
Imbir zetrzeć na tarce, marchew pokroić w półtalarki i dorzucić do cebuli. Podsmażyć.
Skórkę z pomarańczy zetrzeć, a sok wycisnąć do marchwii. Dodać skórkę i kminek. Wymieszać.
Zalać całość bulionem i gotować 15 minut.
Po kwadransie całość zblendować.
Dodać kolendrę i podgotować chwilę.
Podawać ze śmietaną 30% i grzankami z chleba.
Źródło:http://kuchniazdwochstron.blogspot.com/2013/12/krem-z-marchwi-z-pomaranczowa-nuta.html