Wykonanie
Jeśli zależy Wam na tym, by syty obiad przyrządzić szybko i bez zbędnych ceregieli, polecam wykorzystywać przepisy na sosy do
makaronów. Z reguły są łatwe w przygotowaniu i nie są pracochłonne. Ja
makarony uwielbiam, więc często goszczą na moim
stole. Dziś przepis na sos z tego, co było akurat u mnie pod ręką, na bazie przepisu na danie, które kiedyś zaserwował mi mój serdeczny przyjaciel Marcin .SKŁADNIKI
czerwona paprykapuszka krojonych
pomidorówcebulanatka pietruszkikilka plastrów
szynkioliwasólpieprzocet balsamiczny (odrobina)
makaronWYKONANIE
Makaron gotujemy al dente.Na patelni rozgrzewmy
oliwę i podsmażamy
szynkę pokrojoną w paseczki, którą
potem przekładamy do innego naczynia.Na
oliwie podsmażamy porojone w kostkę
cebulę oraz
paprykę. Po kilku minutach dodajemy
pomidory z puszki. Wszystko podlewamy
wodą (ok. pół szklanki) i dusimy, aż
papryka trochę zmięknie.Następnie do sosu dodajemy
szynkę,
ocet,
sól,
pieprz i posiekaną
natkę pietruszki. Mieszamy. Jesli sos wyjdzie zbyt słony lub za kwaśny, możemy dodać pół łyżeczki
cukru.Podajemy z
makaronem.